AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft woensdag de -jarige Willem H. en een 43-jarige metgezel aangehouden in de PC Hooftstraat wegens verboden wapenbezit. De politie vond in hun auto's twee geladen vuurwapens. H. was een van de ontvoerders van bierbrouwer Freddie Heineken.

De PC Hooftstraat is voor kopstukken uit de onderwereld bekend terrein. "Toeval", zegt de politiewoordvoerder dat de arrestatie juist in de chique winkelstraat plaatsvond. De politie zegt tot handelen te zijn overgegaan nadat informatie was binnengekomen dat beide mannen over vuurwapens beschikten.

Biermagnaat

H. ontvoerde biermagnaat Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983 samen met zijn kompanen Frans M., Jan B. en de inmiddels vermoorde Cor van Hout. Heineken en Dodeder zaten 22 dagen vast. Voor hun vrijlating betaalde het bierconcern destijds 35 miljoen gulden.

Van Hout en H. werden gezien als een van de belangrijkste mensen achter de ontvoering. Lange tijd wisten ze uit handen van justitie te blijven, maar in 1984 greep de Franse politie het tweetal in de kraag. In 1987, bijna vier jaar na de ontvoering, stonden zij voor de rechter die hen veroordeelde tot elf jaar cel. Begin jaren negentig kwamen ze op vrije voeten.

Van Hout kwam in januari van dit jaar om het leven bij een schietpartij in Amstelveen. In de afgelopen jaren is een aanzienlijk aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld gepleegd. Informanten van de politie verklaarden eerder dit jaar dat de golf van liquidaties nog niet ten einde is. Er zouden nog meer slachtoffers vallen door een slepend conflict tussen een drietal concurrerende criminele groeperingen.

Heineken-ontvoerder Frans M. kwam in maart vanuit Paraguay terug in Nederland om het restant van zijn straf voor de ontvoering uit te zitten. Hij kreeg twaalf jaar cel voor zijn aandeel in de ontvoering, maar wist in 1985 uit het Pieter Baan Centrum te ontsnappen en vluchtte naar Paraguay. Daar werd hij een paar jaar geleden opgespoord.