VENRAY - Ongeveer 1200 aanstaande brugklassers volgen deze zomer een tweedaagse cursus tegen pesten. Dat is een kwart meer dan een jaar geleden.

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en GGD's verzorgen de training, die de weerbaarheid van de leerlingen moet vergroten. Kinderen die de cursus Plezier op School hebben gevolgd, worden minder gepest.

Het initiatief voor de cursus werd een aantal jaar geleden genomen door de GGZ-groep Noord- en Midden-Limburg.

De scholieren leren op de training hoe ze zich moeten presenteren en hoe ze kennis moeten maken met mensen. Daarnaast krijgen ze gelegenheid hun hart te luchten. De stoomcursus wordt gegeven in de laatste week van de zomervakantie.

Internet

De Tweede Kamer vroeg eerder dit jaar om meer aandacht voor pesten op school, vooral voor nieuwe varianten. Veel jongeren verkiezen de anonimiteit van internet om klasgenoten te kwellen.

Seksadvertenties met gemanipuleerde foto's of filmpjes waarin een leerling in elkaar wordt geslagen, zwerven rond op sociale netwerken op internet. Pesten is vaak een voorbode van geweld door scholieren.

Veiligheid

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) extra maatregelen aan om de veiligheid in en om scholen te verbeteren. Zo moet de politie, afhankelijk van de behoefte van de school, duidelijk in het schoolgebouw aanwezig zijn.

Ook moeten de scholen alle ernstige geweldsincidenten registreren. Op dit moment doet ruwweg de helft van de scholen dat niet uit angst voor een slechte naam.