GAZA STAD - Israëlische troepen hebben de belangrijke noord-zuidverbinding in de Gazastrook donderdagochtend opnieuw afgesloten voor het verkeer. Militairen wierpen wegversperringen op, meldden Palestijnse bronnen aan het Franse persbureau AFP. De blokkades op de weg volgen op een aanval op een Israëlische nederzetting met raketten in de nachtelijke uren.

Afgelopen maandag nog ontruimden Israëlische militairen alle posten op de noord-zuidverbinding als onderdeel van het vredesproces.

Eerder in de nacht van woensdag op donderdag werd in Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever een 33-jarige Palestijndoodgeschoten door Israëlische soldaten die hem wilden arresteren.

Het slachtoffer was lid van de Martelarenbrigade al-Aqsa, een gewapende groep zonder centraal commando. Verscheidene plaatselijke leiders wijzen het jongste vredesinitiatief af en hadden aangekondigd te zullen doorgaan met het plegen van aanslagen. Een tweede aanhanger van de Martelaren Brigades raakte bij de Israëlische actie in de nacht van woensdag op donderdag gewond. De militairen hebben hem gearresteerd.

De Palestijnse minister van Informatie Nabil Amr veroordeelde donderdag de actie van de Israëliërs. Dergelijke operaties vormen een bedreiging voor het vredesproces in het Midden-Oosten, aldus de bewindsman. De Palestijnse autoriteiten zullen volgens Amr deze "zorgelijke" zaak aankaarten bij Jeruzalem en bij de Verenigde Staten.