MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev wil dat Georgië een bindend akkoord ondertekent waarin staat dat het zijn afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië niet binnenvalt.

Medvedev heeft hier woensdagavond laat telefonisch contact over gehad met de Franse president Nicolas Sarkozy, bemiddelaar in het conflict tussen Georgië en Rusland. Dat heeft het Kremlin donderdag in een verklaring laten weten.

"Dit akkoord is het allerbelangrijkste. Het is belangrijker dan VN-resoluties en -verklaringen." Zuid-Ossetië, Georgië, Rusland, de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moeten de overeenkomst ondertekenen, aldus het Kremlin.

Militairen

Rusland heeft waarschijnlijk in de afgelopen dagen duizenden extra militairen naar Georgië overgebracht. In totaal heeft Moskou nu ongeveer 15.000 militairen in Georgië.

Dat hebben hoge Amerikaanse functionarissen woensdag tegen de nieuwszender CNN gezegd. De Amerikaanse regering denkt dat er sinds het begin van de gevechten in Zuid-Ossetië eind vorige week tussen de 8.000 en 10.000 Russen naar Georgië zijn gestuurd.

Russische troepen

De Russische troepen "hebben zich bedacht" en trekken zich niet terug uit de Georgische stad Gori. Dat liet een woordvoerder van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag weten.

Dezelfde woordvoerder zei eerder op de ochtend dat het Russische leger begonnen was zich terug te trekken uit Gori en Poti. "De Russen hebben de hele nacht gezegd dat ze zich terug zouden trekken en nu hebben ze zich bedacht", aldus de zegsman.

Georgische troepen zijn ermee gestopt naar Gori te gaan om confrontaties met de Russen te vermijden, zei de woordvoerder.