WASHINGTON - Een 77-jarige man is in de buurt van het Amerikaanse Detroit aangehouden omdat hij in 1943 en 1944 kampbewaker zou zijn geweest van het concentratiekamp Mauthausen.

De in Roemenië geboren man, Johann Leprich, is door de federale autoriteiten opgepakt met het oog op zijn uitzetting. Leprich poogde in Clinton Township aan arrestatie te ontkomen door zich in een geheime ruimte onder de trap van zijn huis te verschuilen, maar hij is daar gevonden volgens een communiqué dat woensdag is verspreid door de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft.

Leprich kwam in 1952 naar de VS en kreeg zes jaar later de Amerikaanse nationaliteit. Die werd hem weer ontnomen in 1987 toen bleek dat hij als lid van de Schutzstaffeln (SS) een functie had gehad in het beruchte concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk.

Raadslieden van Leprich meldden nadat Leprichs Amerikaanse nationaliteit was ingetrokken dat hij het land had verlaten. Tien jaar later werd hij evenwel in Canada en de Amerikaanse staat Michigan gesignaleerd.

Geïmmigreerde nazi's mogen ook met terugwerkende kracht geen Amerikaan zijn. In 1979 is een speciaal onderzoeksbureau opgericht om dergelijke immigranten op te sporen. Dat heeft geleid tot 71 zaken waarbij de Amerikaanse nationaliteit is afgenomen en 57 uitzettingen. Justitie in Washington heeft niet gemeld waar ze Leprich naartoe willen sturen.