TBILISI - De Russische troepen in Gori zullen zich donderdag uit deze Georgische plaats terugtrekken. Georgische politiemannen staan op het punt hun wachtrondes in de straten van Gori te hervatten.

Dat heeft een hoge Georgische functionaris donderdagavond gezegd op gezag van het Russische leger.

"Het lijkt erop dat de Russen een politieke beslissing hebben genomen zich terug te trekken uit Gori", zei Alexander Lomaia, secretaris van de nationale veiligheidsraad van Georgië.

De Russische militaire leiding zou Lomaia hebben verzekerd dat de troepen donderdag uit Gori vertrekken.

Tanks

Lomaia maakte eerder op de dag melding van Russische tanks die Gori binnentrokken. Daarmee schond Rusland een bestand met Georgië, dat door toedoen van de Franse president Nicolas Sarkozy tot stand was gekomen.

Zijn kantoor meldde donderdagavond dat Sarkozy opnieuw de verzekering heeft gekregen van de Russische president Dmitri Medevedev dat het bestand zal wordt gerespecteerd. Sarkozy, die dinsdag nog in Moskou was, zou telefonisch uitvoerig met Medvedev hebben gesproken.

Terugtrekken

Volgens het plan moeten Russische en Georgische troepen zich terugtrekken op de posities die ze innamen voordat het conflict om de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië vorige week begon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice waarschuwde woensdag dat Rusland verder geïsoleerd dreigt te raken als het zich niet aan het bestand houdt.

President George Bush beloofde eerder humanitaire hulp voor de circa 100.000 mensen die ontheemd zijn geraakt in Georgië. Een eerste militair transporttoestel met medicijnen, tenten en bedden kwam woensdagavond aan in Tbilisi.