DEELEN - Op de speciale campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Deelen is woensdag een grote vechtpartij geweest tussen de bewoners en het personeel. De politie heeft vijf jonge asielzoekers opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Vijf tot zes medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben aangifte gedaan van mishandeling. Dat heeft een woordvoerster van het COA woensdag meegedeeld. Niemand raakte gewond, terwijl wel is geslagen met een ijzeren staaf. Verscheidene personen liepen builen en schrammen op. Een asielzoeker werd na een val voor de zekerheid in het ziekenhuis onderzocht.

Onrust

Bij de vechtpartij was het merendeel van de 24 jonge asielzoekers betrokken die nog maar kort in Nederland zijn. Verder verblijven elf 'senioren' al langer op de campus. Met hen zou de verstandhouding beter zijn. Het is al enkele dagen onrustig op de campus.

Beloning

De voogdij-instelling Nidos heeft na de vechtpartij gezegd 23 ama's elders te zullen onderbrengen en heeft woensdag al direct een paar van hen weggehaald. Het COA is daar boos over, omdat zo "de herrieschoppers beloond worden voor hun gedrag", aldus de woordvoerster. Het COA heeft de kwestie aangekaart bij het ministerie van Justitie, omdat de instantie zelf niet de bevoegdheid heeft de actie van het Nidos te verhinderen.

Volgens het COA ligt aan de onrust een machtsstrijd ten grondslag met vooral de nieuwelingen. "Deze jongeren willen hun grenzen verleggen. Dat heeft niet alleen te maken met het regime, dat sommigen te streng vinden, maar ook met de leeftijd. Het gaat om jongens tussen de 15 en 17 jaar." Dat zovelen meededen aan de vechtpartij, heeft volgens de woordvoerster van het COA te maken met "groepsdynamiek". Ook jongeren die afzijdig waren, werden meegesleept.

Brandstichting

De vechtpartij ontstond aan het begin van de middag toen COA-medewerkers wilden praten over een poging tot brandstichting in de nacht ervoor. Het personeel kon het beginnende vuurtje zelf blussen voordat de brandweer arriveerde. De ama's wilden wel praten, maar gingen op de kamers van de coaches zitten, wat voor hen verboden terrein is. Het handgemeen begon toen de ama's daar weigerden te vertrekken.

De rust is volgens het COA in de loop van de dag teruggekeerd. Volgens de woordvoerster moet nieuw overleg de komende dagen de gemoederen verder bedaren.