Amsterdam, Rotterdam en Utrecht moeten tekst en uitleg geven over de registratie van polygame of bigame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn.

De VVD in Amsterdam is 'perplex' over het inschrijven van een huwelijksvorm die volgens raadslid Robert Flos de gelijkwaardigheid van man en vrouw geweld aandoet en vrouwen in een minderwaardige positie plaatst.

Ook zou het de deur open zetten naar vormen van misbruik als vrouwenhandel en schijnhuwelijken.

Zorg

Ook in Utrecht en Rotterdam fronsen oppositiepartijen de wenkbrauwen. Zo laat de CDA-fractie van Utrecht woensdag weten met verbazing en zorg te hebben kennisgenomen van de kwestie die zaterdag door NRC Handelsblad aan het licht werd gebracht.

Het CDA wil van het stadsbestuur weten hoe deze 'onverkwikkelijke zaak' in Utrecht wordt aangepakt.

Verboden

Dinsdag liet Marco Pastors namens Leefbaar Rotterdam al weten dat hij vragen aan het Rotterdamse college heeft gesteld over de kwestie. "Wat Nederlanders bij wet verboden is, is voor andere nationaliteiten gewoon toegestaan", zegt het raadslid, die het verder onder meer opmerkelijk noemt dat de zaak via de media naar buiten is gekomen.

Rechtsgrond

Pastors oogst woensdag bijval bij PvdA-raadslid Peggy Wijntuin die woensdag namens de collegepartij stelt zich zorgen te maken over deze huwelijksvorm. Ze benadrukt dat de partnerschappen weliswaar worden geregistreerd maar in Nederland geen enkele rechtsgrond hebben. Wijntuin is bang dat vrouwen in de illegaliteit verdwijnen en wil van het college weten welke instrumenten zijn toegepast om polygamie en bigamie te stoppen.

Veelwijverij

De NRC schreef dat in Nederland jaarlijks tientallen polygame huwelijken worden geregistreerd, in het bijzonder in de grote steden. Het gaat om huwelijken die in landen zijn afgesloten waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko. Ook mogen de betrokkenen geen Nederlander zijn, al dan niet met dubbele nationaliteit. In Nederland is veelwijverij verboden.

CBS

De huwelijken staan niet geregistreerd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), omdat ervan uit wordt gegaan dat deze huwelijken 'administratieve vergissingen' zijn. Na te zijn gealarmeerd door de NRC gaat het CBS inventariseren of die administratieve afboeking wel terecht is.

Ook huwelijken waarbij 14-jarigen staan ingeschreven worden 'afgeboekt', lichtte het CBS in de middagkrant toe. Het statistiekbureau belooft alarm te slaan als er een 'onderkende trend' wordt blootgelegd.