GORI - Russische tanks patrouilleren woensdag in de Georgische stad Gori. Dat meldde een correspondent van de Britse BBC. Inwoners die uit de stad vluchten, zeggen dat de militairen aan het plunderen zijn geslagen. Ook rebellen uit Zuid-Ossetië zouden daaraan meedoen.

Onder bedreiging van een vuurwapen zouden mensen gedwongen worden hun auto af te staan. Ook meldden getuigen dat huizen in de stad in de brand worden gestoken. De Russen ontmantelen en verwoesten Georgische militaire bases en steunpunten in Gori, meldde de BBC.

Eerder op de dag meldde een verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera al dat Russische tanks buiten Gori stonden opgesteld. In de vroege ochtend reden volgens hem wel drie tanks door de bijna verlaten stad. De Russen zouden Gori kort daarop weer hebben verlaten.

Tblisi

Woensdagmiddag meldde een journalist van het Franse persbureau AFP dat een colone Russische tanks en pantservoertuigen Gori verlaten heeft en in zuidelijke richting naar de Georgische hoofdstad Tbilisi trekt.

Gori ligt 25 kilometer verwijderd van de afvallige regio Zuid-Ossetië. Volgens de Georgische autoriteiten zouden vijftig tanks en pantserwagens Gori zijn binnengetrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou ontkent ten stelligste dat er Russische troepen in Gori zijn.

Sinds dinsdag geldt er een fragiel staakt-het-vuren. Het conflict brak vorige week donderdag op vrijdag uit toen Georgische militairen Zuid-Ossetië binnenvielen. Rusland schoot de opstandige Zuid-Osseten te hulp, waarna de Georgiërs zich al snel moesten terugtrekken.