TBILISI - Georgië en Rusland hebben ingestemd met een stappenplan dat moet leiden tot de beëindiging van het conflict over de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Over de details van het plan zou nog steeds worden onderhandeld.

"Er is een tekst. Die is geaccepteerd in Moskou, en is hier geaccepteerd in Georgië", aldus Sarkozy woensdagmorgen vroeg op een persconferentie in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

President Sarkozy van EU-voorzitter Frankrijk was eerder op de dag in Moskou, waar hij met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev overeenstemming bereikte over het stappenplan.

Daarin staat dat Russische en Georgische troepen zich moeten terugtrekken op de posities die ze innamen voor het conflict donderdag begon. Verder moeten er gesprekken komen over de status van Zuid-Ossetië en Abchazië, waar vooral Russen wonen.

Tekstwijziging

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft woensdag gezegd dat Rusland geen bezwaren heeft tegen veranderingen in de tekst van het vredesplan voor Georgië.

De veranderingen in het zogenoemde stappenplan waren voorgesteld door de Georgische president Michail Saakasjvili. Het staatshoofd wilde niet dat de toekomstige status van de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië ter discussie zou worden gesteld in het plan.

Lavrov liet eerder al weten dat het onderwerp toch besproken moet worden, ook al zou het niet in het stappenplan staan.

De overeenstemming over het vredesplan kwam nadat Medvedev had verklaard dat de oorlog in Georgië voorbij was: "Het doel van de operatie is bereikt" en de "Georgische agressor is gestraft", zei Medvedev.

Terugkeren

Medvedev stelde wel twee voorwaarden aan een definitieve vredesregeling met Tbilisi. Ten eerste moeten de Georgische troepen terugkeren naar hun oorspronkelijke posities. Ten tweede moet er een bindend akkoord worden getekend waarin het gebruik van geweld wordt afgezworen.

Het gewapende conflict was vrijdag uitgebroken nadat het Georgische leger een grootscheeps offensief tegen de door Rusland gesteunde regio Zuid-Ossetië was begonnen.