DEN HAAG/TBILISI (ANP/EFE) - Georgië heeft dinsdag bij Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een klacht ingediend tegen Rusland. Dit heeft het Vredespaleis dinsdagavond laat bevestigd.

Georgie verwijt Rusland een schending van de Internationale Conventie voor de Afschaffing van Alle Vormen van Rassendiscriminatie uit 1965.

Tbilisi behoudt zich het recht voor ook een beroep te doen op de Genocideconventie, aldus het hoogste VN-hof in zijn communiqué.

Etnische zuiveringen

Eerder dinsdag had de Georgische regering bekendgemaakt dat zij Rusland voor het VN-hof daagt wegens "etnische zuiveringen van 1993 tot 2008".

Tbilisi beschuldigt Moskou van steun aam "separatistische krachten" in zowel Zuid-Ossetië als Abchazië bij etnische zuiveringen. Dat zou zijn gebeurd door het leveren van wapens, het rekruteren van huurlingen en ook de directe interventie van Russische troepen.

Ook zou de Russische vredesmacht in beide afvallige gebieden na het staakt-het-vuren begin jaren '90 het recht op terugkeer van 300.000 verdreven etnische Georgiërs hebben genegeerd.

Georgië

Georgië vraagt de hoogste VN-rechters in het Haagse Vredespaleis te verklaren dat Rusland in strijd heeft gehandeld met het volkenrecht en dat het zich moet onthouden van verdere steun aan de Zuid-Ossetische en Abchazische separatisten.

Ook eist Georgië de terugtrekking van de Russische troepen van zijn grondgebied en een schadevergoeding, aldus de Georgische verklaring.

Troepen

Dinsdag hebben Abchazen de laatste Georgische troepen uit hun provincie verdreven. Dat zegt de onderminister van defensie van de separatische Abchazische regering, generaal-majoor Anatoli Zaitsev.

Bij de operatie in de Kodori-kloof is een Abchazische reservist gesneuveld en zijn twee mensen gewond geraakt, zei hij.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy is dinsdagavond aangekomen in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Hij probeert te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Georgië.

Sarkozy van EU-voorzitter Frankrijk was eerder op de dag in Moskou. Hij bereikte met zijn Russische collega Dmitri Medvedev overeenstemming over een stappenplan om een einde te maken aan het conflict. Sarkozy zal het plan voorleggen aan de Georgische president Michail Saakasjvili.

In het zesstappenplan staat dat Russische en Georgische troepen zich moeten terugtrekken op de posities die ze innamen voor het conflict donderdag begon. Verder moeten er gesprekken komen over de status van Zuid-Ossetië en Abchazië, waar vooral Russen wonen.