GORI - Bij Russische bombardementen op de Georgische stad Gori is een journalist van het Nederlandse televisiestation RTL Nieuws omgekomen. Dat heeft de hoofdredacteur Harm Taselaar bevestigd aan de journalistenbond NVJ.

Stan Storimans (39) werkte als cameraman voor het RTL Nieuws. Samen met correspondent Jeroen Akkermans deed hij verslag van het conflict in Zuid-Ossetië.

Stroimans is door vermoedelijk Russisch mortiervuur om het leven gekomen. Akkermans raakte bij het bombardement lichtgewond, hij kreeg een scherf in zijn been. Ze zouden vanuit de lucht zijn aangevallen.

Volgens een zegsman van RTL waren de twee samen met enkele andere journalisten een buurt in Gori aan het bekijken die niet per se als gevaarlijk bekend stond. "Het gevaar kwam geheel onverwacht".

Volgens de RTL-directeur verkeert Jeroen Akkermans in complete shock. "We proberen hem en het lichaam van Stan zo snel mogelijk terug te halen. Twee psychologen gaan mee naar Gori om Jeroen bij te staan."

Verslagenheid

Bij RTL is met grote verslagenheid gereageerd op de dood van Storimans. "Hij was een uitermate collegiaal persoon", zo stelde de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Marc Schreuder in een interview op RTL 7.

Storimans was twintig jaar werkzaam voor RTL. "Zijn werk was zijn leven", aldus Schreuder. "Hij voelde zich voor geen enkele klus te beroerd." Storimans laat een vrouw en twee kinderen achter.

"Geen enkel verhaal is het leven van een collega waard", aldus hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws in zijn eigen nieuwsuitzending. "Je denkt, dat gebeurt anderen, niet ons."

Oerkracht

Een geëmotioneerde Bart Hettema, verslaggever van RTL Nieuws, omschreef Storimans bij RTL als "een oerkracht". Hettema werkte veel met Storimans en noemt hem "met afstand de beste man die ooit voor RTL Nieuws gewerkt heeft".

Volgens Hettema wordt het belang van een goede cameraman vaak onderschat. Het postuur van Storimans, die veel aan gewichtheffen deed, maakte hem een indrukwekkende verschijning, aldus Hettema. "Daar spotte je niet mee."

De jaarlijkse presentatie van de RTL-programma's in Baarn is dinsdag geschrapt. Topman Bert Habets van RTL sprak van een zwarte dag. Hij noemde het ongepast om onder deze omstandigheden de geplande presentatie van de winterprogramma's te laten doorgaan.

NVJ

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is 'diep geschokt' door het overlijden van een Nederlandse cameraman van RTL in Georgië. Dat laat algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning dinsdag weten.

Bruning wil samen met nieuwsorganisaties in gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken wat er gedaan moet worden om de veiligheid van Nederlandse journalisten in Georgië te garanderen.

Bruning sluit een tijdelijk vertrek van Nederlandse journalisten uit Georgië niet uit.

Minister

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden om opheldering te vragen over de tragische gebeurtenis. In een verklaring liet de bewindsman namens de regering weten met ontzetting kennis te hebben genomen van de dood van de cameraman.

"Mijn gedachten gaan uit naar de familie van de heer Storimans, in het bijzonder zijn vrouw en twee kinderen. De regering betuigt hen en RTL haar innige deelneming", aldus een aangeslagen Verhagen.

Bombarderen

Russische gevechtsvliegtuigen begonnen dinsdag met het bombarderen van de centraal-Georgische stad Gori, de geboorteplaats van de Russische oud-Sovjetleider Jozef Stalin.

De generale staf van de Russische strijdkrachten ontkent echter Gori dinsdag te hebben aangevallen.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft inmiddels besloten de militaire operatie in Georgië te stoppen. "Het doel van de operatie is bereikt. De veiligheid van onze vredesmacht en de burgerbevolking is hersteld", zo liet hij weten.

Cameraman RTL omgekomen