HAARLEM - Een groep vuilnismannen heeft woensdagmiddag een berg vuilnis gestort op de Grote Markt in Haarlem. Personeel van de gemeentelijke reinigingsdienst voert op die manier actie tegen het ontslag van de directeur en tegen de voorgenomen fusie met afvalbedrijf De Meerlanden in Haarlemmermeer.

De actievoerders vinden het schandelijk dat interim-directeur B. Fabel van de reiniging tijdens zijn vakantie een brief van de gemeente Haarlem heeft gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd. "Zo ga je toch niet met mensen om", zegt actievoerder R. van Klaveren boos.

Samen met collega's stortte hij een grote afvalberg op de markt. "We willen de inwoners van Haarlem niet benadelen door geen huisvuil op te halen. Daarom doen we het op deze manier."

De personeelsleden zijn bang voor hun positie als de fusie met het afvalbedrijf in Haarlemmermeer doorgaat. "Als die fusie er door komt dan word ik straks uitgeleend aan Hoofddorp. Dan kan ik daar vuilnis ophalen", aldus actievoerder H. van Vliet. Volgens hem garandeert de gemeente Haarlem wel dat de banen van het personeel behouden blijven maar niet waar men moet gaan werken. Eerder voerden de Haarlemse reinigingsmensen al actie door het huisvuil niet op te halen in de binnenstad.

Het college van Haarlem besloot recent dat de gemeentereiniging moet fuseren met De Meerlanden. De gemeenteraad gaat hiermee akkoord als uit financieel onderzoek blijkt dat dit de beste oplossing is.