WASHINGTON - Rusland lijkt te proberen de democratisch gekozen regering van Georgië omver te werpen. Dit heeft de Amerikaanse president George Bush maandag gezegd in een verklaring in Washington.

Hij noemde het veronderstelde plan "onaanvaardbaar in de 21e eeuw". Volgens Bush brengt Moskou met zijn handelwijze de betrekkingen met de VS en Europa in gevaar.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandagavond laat (onze tijd) opnieuw bijeengekomen om zich in spoedzitting te buigen over de crisis in Georgië. De zitting wordt gehouden achter gesloten deuren.

Een hooggeplaatste functionaris van de afdeling vredeshandhaving van de VN informeert de lidstaten van de Raad over de laatste ontwikkelingen bij de Kaukasus.

Ontwerp-resolutie

Westerse diplomaten hebben overeenstemming bereikt over een ontwerp-resolutie inzake Georgië die bij de Veiligheidsraad wordt ingebracht. Dit is maandagavond van diplomatieke bron vernomen.

De Veiligheidsraad had zich de afgelopen drie dagen al vier keer zonder succes gebogen over de crisis in Georgië. Rusland kan als permanent lid van de Raad met een veto elke resolutie tegenhouden.

Verspreking

De laatste maanden van zijn presidentschap lijken Bush zwaar te vallen. Bush versprak zich maandagavond, toen hij in een toespraak zijn zorgen over het Russische optreden in Georgië kenbaar maakte.

"Het lijkt erop dat een inspanning wordt ondernomen de fatsoenlijk gekozen regering van Rusland af te zetten", zei Bush. Hij wilde eigenlijk duidelijk maken dat de Russen van de regering van de Georgische president Michail Saakasjvili afwillen.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy brengt dinsdag een bezoek aan zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev in Moskou. Daarna reist hij naar Tbilisi voor gesprekken met de Georgische president Michail Saakasjvili.

Dit heeft het Elysée-Paleis maandagavond laten weten. Frankrijk is momenteel EU-voorzitter.