RIJSWIJK - Sinds het bordeelverbod in oktober 2000 is opgeheven, groeit het aantal erotische cafés naar voorbeeld van de parenclubs. Het is vooral het entertaiment dat veel mensen aantrekt tot dit nieuwe clubverband, een marktplaats van mensen waar vrijelijk seks kan worden bedreven: tegen betaling, op de dansvloer tussen de gasten of apart in een kamertje boven de bar.

Mariska Majoor, oprichtster van het Prostitutie Informatiecentrum Centrum (PIC) Amsterdam en hoofdredacteur van de Rode Lantaarn, vindt het opvallend dat de toename van erotische cafés is ontstaan na de opheffing van het bordeelverbod. Die groei heeft volgens haar alles te maken met de jonge regelgeving die de prostitutie heeft gelegaliseerd. Een prostituee kan kiezen: in loondienst of zelfstandige blijven en een kamer bij een bordeelhouder huren.

Onzekerheden

"De meeste seksclubeigenaren willen dat prostituees zelfstandig blijven, omdat er veel onzekerheden zijn over onder meer beroepsziekten en verzekeringen. Bovendien willen veel instellingen, zoals banken en verzekeraars liever geen polissen afsluiten met prostituees, omdat ze niet met die branche geassocieerd willen worden", verzekert Majoor.

Aan de andere kant stelt ze dat door de nieuwe regelgeving naar allerlei nieuwe wegen wordt gezocht en specifiek naar manieren om gezagsverhoudingen tussen prostituees en bordeelhouder te mijden.

"Het erotische café is niet verkeerd. Het is in principe alles door elkaar. Sommige prostituees die op deze manier werken, zeggen dat ze nu veel meer verdienen. Ze hebben geen vaste kosten, betalen enkel een kamer voor een half uur. Aan de andere kant gaan ook klanten uit hun dak, want de illussie wordt in stand gehouden dat hij een vriendinnetje heeft en geen betaalde liefde. Ik denk dat veel bordeelhouders op deze trend zullen inspelen."

Paaldansen

Voor directeur André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven wordt de populariteit van het erotische café vooral veroorzaakt, omdat er meer entertainment is. De oude seksclub is niet populair meer. "Daar zit alleen nog het oude vieze mannetje. Veel mensen hebben een andere seksbeleving, ze willen veel meer worden vermaakt. Het antwoord daarop wordt gegeven in de erotische cafés."

Gasten kunnen ook zelf meedoen met het kooi- en paaldansen. "Je kunt er heen voor een pilsje, maar je kunt er ook seks hebben of de champagnekoning spelen", zegt Van Dorst.

Ook de Mr. A. de Graaf Stichting, voor prostitutievraagstukken, constateert een toenemende belangstelling voor erotische cafés. Een woordvoerster zegt echter geen oorzakelijk verband te zien met de opheffing van het bordeelverbod. Cijfers over het aantal erotische cafés zijn haar niet bekend. Van Dorst kent ook geen aantallen, maar denkt dat het aantal cafés een grote vlucht zal nemen: "Het is voor veel ondernemers, café-eigenaar of bordeelhouder, interessant om op gezette tijdens de deur open te gooien onder de naam erotische café."

Seksinrichting

Gemeenten worstelen echter met het afgeven van een zogeheten vergunning voor seksinrichting. Horecaondernemers denken met het runnen van een café dat een of twee keer per week opengaat als erotische café, voldoende te hebben aan een horecavergunning.

Zowel aanvrager als gemeentebestuur geven een andere interpretatie aan de vergunning voor een seksinrichting. Dat is een voor publiek besloten ruimte waar bedrijfsmatig seksuele handelingen worden verricht. Kortom, hoe bedrijfsmatig is het erotische café?

Eigenaar Ger Loman van de Schiphol Love Club in Oude Meer zegt al veel narigheid met de buren over zijn vergunning te hebben gehad. Er loopt nog steeds een zaak tegen de gemeente Haarlemmermeer. Daarom wil hij tot dan niets zeggen. In Zandvoort draait Queens tegen de zin van de gemeente onder een gewone horecavergunning. De eigenaar heeft inmiddels een vergunning voor een seksinrichting aangevraagd, maar draait ondertussen als erotische café.

Foto's

De foto's van de feestjes in Queens schitteren op de internetsite en waar de bezoekers soms ver gaan, worden de gezichten onherkenbaar gemaakt. Manager André de Jong praat over een ongedwongen sfeer in Queens. Het valt hem vooral op dat er veel jongeren in de leeftijd van 25 tot 30 jaar afkomen op het fenomeen erotisch café. "Aan de Eendrachtsweg in Rotterdam hebben we er ook een", zegt De Jong, "maar die is nu even gesloten." Oorzaak: problemen over de vergunning met het gemeentebestuur.