DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft woensdag het ouderlijk gezag over de 5-jarige Rochelle definitief toegewezen aan haar vader, Martin Huisman. Volgens de rechters vervult Huisman momenteel de belangrijkste ouderrol voor Rochelle. De moeder van het meisje, Wanda, zit een langdurige gevangenisstraf uit.

De 5-jarige Rochelle is het zusje van de vermoorde Rowena, die bekend werd onder de naam 'het meisje van Nulde'. Rowena werd in augustus 2001 door haar moeder en stiefvader om het leven gebracht. Het lichaam van het meisje werd in delen teruggevonden op verscheidene plekken in Nederland, waaronder strand Nulde.

Rochelle staat sinds de aanhouding van haar moeder in december 2001 onder toezicht van Jeugdzorg in Dordrecht. Ze verblijft sinds augustus in een kinderpsychiatrisch ziekenhuis in Barendrecht. Al bijna twee jaar woedt tussen beide ouders een juridische strijd om het meisje.

Volgens de rechtbank in Dordrecht blijkt uit een deskundigenrapport dat Huisman de vaderrol goed kan vervullen. Zijn privé-situatie is stabieler dan vroeger en hij heeft een nieuwe partner die in het rapport gunstig wordt beoordeeld. De rechters vinden de positie van de moeder te onzeker, omdat ze nog lang in de gevangenis moet blijven. In de toekomst kan Wanda R. nog wel wijziging van het gezag over Rochelle vragen.

Het is nog de vraag of het kind daadwerkelijk bij de vader in huis komt. Bureau Jeugdzorg moet daarover een besluit nemen, maar streeft naar plaatsing van Rochelle bij Huisman. Die vroeg woensdag alvast om uitbreiding van de omgangsregeling met zijn dochtertje.