TSCHINVALI/TBILISI/MOSKOU/BRUSSEL - Russische troepen zijn maandag vanuit Abchazië, een van de twee afvallige Georgische regio's waar zij al jaren als vredesmacht zijn gestationeerd, voor het eerst de rest van Georgië binnengetrokken.

Een Georgisch staakt-het-vuren van zondag is door de Russen afgewezen. De Russen verwierpen maandag ook een vredesplan van de EU.

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou wil Rusland met het oprukken van zijn troepen voorkomen dat Georgische eenheden nog langer aanvallen uitvoeren op Russische troepen in Zuid-Ossetië, een andere afvallige Georgische regio waar sinds vorige week wordt gevochten.

Ontkenning

Rusland ontkent echter dat het zich blijvend wil nestelen in het Georgische kernland buiten Abchazië en Zuid-Ossetië. Volgens functionarissen in Moskou hebben de Russen zich weer teruggetrokken uit de West-Georgische stad Senaki.

Daar hadden zij Georgische troepen verdreven die vanuit hun posities Zuid-Ossetië konden beschieten. Volgens sommige waarnemers lijken de Russen een bufferzone te willen creëren rond Zuid-Ossetië.

Tbilisi

Het oprukken van de Russische troepen heeft tot enige onrust geleid in Tbilisi. Er gingen geruchten dat de Russische troepen op nog maar 20 kilometer van de Georgische hoofdstad staan.

President Michail Saakasjvili heeft zich daarop maandagavond met een televisietoespraak gericht tot het Georgische volk.

"Tot morgen is er geen bedreiging van Tbilisi", aldus het staatshoofd. "Ik zeg dit om paniek onder de burgers van Tbilisi te voorkomen. Als er enige bedreiging is van de veiligheid van Tbilisi, dan zullen wij dat ongeveer twaalf uur van tevoren weten."

Ministerie van Defensie

Rusland liet weten geen plannen te hebben om de Georgische hoofdstad Tbilisi aan te vallen. Dit heeft een functionaris van het ministerie van Defensie in Moskou maandag gezegd tegen het persbureau Interfax.

"Wij hebben en hadden nooit enige plannen om op te rukken naar Tbilisi", aldus de functionaris. "Kennelijk is de Georgische leiding gegrepen door paniek."

Staakt-het-vuren

Georgië gaf zondag zijn strijdkrachten in Zuid-Ossetië het bevel tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Het Kremlin heeft het Georgische voorstel voor een bestand voorlopig afgewezen omdat Georgië gewoon doorvecht. Zo hebben Georgische troepen maandag opnieuw doelwitten in Zuid-Ossetië onder vuur genomen.

Slachtoffers

Dmitri Rogozin, de Russische gezant bij de NAVO, zei maandag tijdens een persconferentie in Brussel dat in Zuid-Ossetië al 2500 mensen om het leven zijn gekomen.

Hij stelde dat het Georgische leger bommentapijten in Zuid-Ossetië heeft gelegd en dat de hoofdstad Tschinvali voor 98 procent is verwoest.

Etnische zuiveringen

Het enige doel van de Georgische president Michail Saakasjvili was volgens hem de burgers in Zuid-Ossetië te verdrijven of uit te roeien.

Hij sprak over "etnische zuiveringen" onder de lokale bevolking en verkrachtingen van Ossetische vrouwen door Georgische militairen.

Vredesvoorstel

Saakasjvili heeft maandag een Europees vredesvoorstel ondertekend dat een einde moet maken aan het gewapende conflict om Zuid-Ossetië. Het gaat om een vierpuntenplan, dat in eerste instantie moet leiden tot een staakt-het-vuren en uiteindelijk tot vredesonderhandelingen.

Rusland heeft dat plan van de hand gewezen. Volgens Rogozin kan Moskou niet onderhandelen met Saakasjvili "die nu een oorlogsmisdadiger is". Rogozin: "Hij moet gestraft worden voor het overtreden van het internationaal recht", aldus Rogozin.