AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie roept M. Oosterhoff, jeugdpsychiater, en C. de Ruiter, forensisch psycholoog, op als deskundigen in het proces tegen Volkert van der G. De twee moeten op verzoek van het hof meer vertellen over het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

Het hof hoort de deskundigen donderdag in de hogerberoepzaak tegen Van der G. in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Het zal ook J. Oudejans, psycholoog van het Pieter Baan Centrum, horen.

Het hof wil de nieuwe deskundigen horen naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Daarin opperen verscheidene deskundigen, onder wie de twee die donderdag bij het hof moeten verschijnen, op basis van het beeld dat zij van Van der G. krijgen in de media, dat hij mogelijk lijdt aan het syndroom van Asperger.

Het syndroom is genoemd naar de Oostenrijkse kinderarts H. Asperger. Die beschreef de aandoeningen in de jaren '40 van de vorige eeuw. Het syndroom doet zich voor bij normaal- en hoogbegaafde mensen. Ze hebben moeite met het aangaan van sociale contacten. De ziekte is niet te genezen.

Verminderd ontoerekeningsvatbaar

Mocht Van der G. lijden aan het syndroom van Asperger dan kan dit betekenen dat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Dit opent de weg naar de maatregel ter beschikkingstelling (tbs). Zo ver is het echter nog lang niet. Om te kunnen vaststellen of Van der G. aan deze stoornis lijdt,

moet hij opnieuw worden onderzocht. Daar is het gerechtshof in eerste instantie niet op uit, zei president J. Chorus woensdag. Het hof wil meer weten over de aandoening en de beweegredenen van de deskundigen naar buiten te komen met hun 'diagnose'.

Advocaat-generaal I. van Asperen de Boer benadrukte woensdag nog dat de stoornis van Asperger niet nieuw is en ook het PBC ermee bekend moet zijn. Bovendien gaf zij, gesteund door de advocaten, aan dat Van der G. in de observatiekliniek prima in staat bleek om contacten met anderen aan te gaan. Psycholoog Oudejans zal donderdag de bevindingen van het PBC toelichten.