MOSKOU - Rusland heeft meer troepen naar Abchazië gestuurd, een gebied dat zich net als Zuid-Ossetië heeft losgemaakt van Georgië.

Een Russische commandant liet maandag weten dat er inmiddels 9000 Russische militairen in Abchazië zijn, aldus het Russische persbureau Interfax.

Verder beschikt Rusland over 350 pantservoertuigen in Abchazië. Het is niet bekend hoeveel extra militairen in de afgelopen dagen naar de regio zijn gestuurd.

Herhaling

De Russische militaire woordvoerder zei dat voor versterking is gezorgd om te voorkomen dat zich in Achazië een herhaling van de situatie in Zuid-Ossetië voordoet.

Tschinvali

Georgië heeft maandag de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali onder vuur genomen ondanks een eenzijdig staakt-het-vuren. Drie Russische soldaten zijn om het leven gekomen meldde het Russische persbureau Interfax. Achttien anderen raakten gewond.

Georgië gaf zondag zijn strijdkrachten in de opstandige provincie Zuid-Ossetië het bevel tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Ook bood het land Rusland aan om direct met onderhandelingen te beginnen om de vijandelijkheden te stoppen.

Eind vorige week trokken Georgische militairen Zuid-Ossetië binnen om opnieuw de controle over de afvallige provincie te krijgen.

Vierstappenplan

Europese bemiddelaars hopen via een vierstappenplan vrede voor Georgië te bereiken. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner van EU-voorzitter Frankrijk en zijn Finse ambtgenoot Alexander Stubb, die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) optreedt, kwamen in de nacht van zondag op maandag met een voorstel hiertoe.

Ze stelden dat allereerst een gevechtspauze in acht moet worden genomen. De tweede fase is het verzorgen van de gewonden. Fase drie is het terugtrekken van troepen door zowel Rusland als Georgië. Kouchner wil dat waarnemers toezien op het terughalen van de militairen. De vierde fase is het beginnen van onderhandelingen.