TBILISI - Georgië heeft zondag zijn strijdkrachten in de opstandige provincie Zuid-Ossetië het bevel tot een onmiddellijk staakt-het-vuren gegeven en Rusland aangeboden direct onderhandelingen te beginnen om de vijandelijkheden te stoppen.

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tbilisi bekend.

"De Georgische strijdkrachten hebben de strijd in de regio Tschinvali gestaakt", aldus de verklaring. "Georgië is bereid tot onmiddellijke onderhandelingen met de Russische Federatie over een staakt-het-vuren en een beëindiging van het geweld."

Volgens het departement heeft president Michail Saakasjvili het bestand afgekondigd.

Medvedev

De Russische president Dmitiri Medvedev wil dat Georgië zich onvoorwaardelijk terugtrekt uit zijn afvallige regio Zuid-Ossetië. Verder moet Tbilisi een formele belofte tekenen dat het land Zuid-Ossetië niet weer zal aanvallen.

Deze voorwaarden stelde de Russische leider volgens lokale media in een telefoongesprek met de Franse president. Volgens Nicolas Sarkozy is een snelle oplossing van het conflict mogelijk.

De Georgische president Michail Saakasjvili zei tegen CNN dat alle Georgische militairen Zuid-Ossetië inmiddels hebben verlaten.

Gevochten

Een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder op de dag tegen het persbureau Interfax dat er ondanks het bestand nog steeds wordt gevochten in Zuid-Ossetië.

Tbilisi is zondag gebombardeerd door een vliegtuig, die aan het eind van de middag enkele bommen op een buitenwijk nabij een militair vliegveld gooide. Dat meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP die in de buurt was.

Russisch

Russische gevechtsvliegtuigen bombardeerden de luchthaven volgens Georgische functionarissen eerder op de dag ook al.

Verder bracht de Russische marine een Georgisch oorlogsschip tot zinken. Op de Georgische kruiser zouden zich raketwerpers hebben bevonden, meldden Russische persbureaus zondagavond.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad is zondag opnieuw bijeengekomen om te beraden over de situatie in Georgië. Al drie keer eerder lukte het de Veiligheidsraad de afgelopen dagen niet om tot een verklaring te komen waarin wordt opgeroepen het geweld te staken.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep eerder op de dag op tot een onmiddellijke wapenstilstand. Intussen is de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner op weg naar Georgië om in het conflict namens de Europese Unie te bemiddelen. Hij zal pleitten voor een direct bestand. Maandag reist hij door naar Moskou.

Volgens het Rode Kruis zijn door de gevechten al ongeveer 40.000 mensen ontheemd geraakt sinds de strijd donderdagnacht in volle hevigheid uitbrak.