WASHINGTON - De Verenigde Staten en Irak zijn het grotendeels eens over een nieuw veiligheidspact. Dat meldde The Washington Post zondag.

Volgens het plan verlaten de Amerikaanse gevechtstroepen in de loop van volgend jaar de Iraakse steden.

Maar over de exacte data van de terugtrekking moeten de partijen het nog eens worden en ook moet de sterk verdeelde Iraakse politiek nog het groene licht geven aan de voorwaarden van het pact.

Officieel

Volgens zegslieden binnen de Amerikaanse regering, aangehaald door de krant, kan het nog weken duren voordat er een officeel akkoord ligt.

Het VN-mandaat waaronder de Amerikaanse strijdkrachten in Irak opereren, loopt eind dit jaar af. President George Bush hoopte al op 31 juli een akkoord met de regering in Bagdad te hebben over de overdracht van de veiligheidstaken aan de Irakezen, maar de onderhandelingen duren voort.

Tijdschema

Het Witte Huis wilde niet aan een tijdschema voor terugtrekking van de troepen, maar heeft uiteindelijk ingestemd met streefdata. De terugtrekking zou kunnen worden opgevoerd of vertraagd afhankelijk van de situatie op de grond.

De Amerikanen zouden zich terugtrekken op bases buiten steden en zo uit het dagelijks leven van de Irakezen verdwijnen. Wel zullen Amerikanen als adviseurs in Iraakse eenheden aanwezig blijven.