HARARE - President Robert Mugabe van Zimbabwe en oppositieleider Morgan Tsvangirai onderhandelen zondag met elkaar over het delen van de macht in het Afrikaanse land.

Het zijn de eerste rechtstreekse gesprekken tussen Mugabe en Tsvangirai sinds de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen enkele maanden geleden.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die bemiddelt in het conflict in Zimbabwe, zal bij het overleg aanwezig zijn. Hij kwam zaterdag aan in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.

Volgens een kopstuk van de oppositiepartij MDC van Tsvangirai, Arthur Matumbara, staan de regering en de oppositie in Zimbabwe op het punt een akkoord te bereiken over de machtsdeling.

Overleg

De partij ZANU-PF van Mugabe en de oppositiepartij MDC van Tsvangirai voeren sinds ongeveer twee weken overleg. Dit moet een einde maken aan de spanningen in Zimbabwe.

Beide partijen claimen de overwinning bij de presidentsverkiezingen. Geweld voor en na de stembusgang heeft tientallen Zimbabwanen het leven gekost.

Functie

De Zuid-Afrikaanse krant The Star meldde woensdag dat de partijen een conceptovereenkomst hebben bereikt. Mugabe zou als president een ceremoniële functie krijgen.

MDC-leider Morgan Tsvangirai krijgt volgens de krant als premier de feitelijke macht in handen. Na de volgende verkiezingen zou Mugabe terugtreden. In ruil daarvoor zou hij worden gevrijwaard van strafvervolging voor misdaden die tijdens zijn bewind zijn begaan.