PEKING - Zeker acht mensen zijn zondagochtend vroeg om het leven gekomen doordat een reeks bommen ontplofte in de Chinese stad Kuqa in de autonome provincie Xinjiang. Ook werden geweerschoten gehoord. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De ontploffingen deden zich voor in het centrum van de stad, nog voor zonsopgang. Onder de doelwitten zouden een politiebureau en een aantal bedrijfspanden zijn.

De politie is een klopjacht begonnen in de hoop de daders te vinden. Het leger staat klaar om in te grijpen indien de situatie verslechtert, aldus Xinhua.

Kuqa ligt drieduizend kilometer ten westen van hoofdstad Peking. In de stad Kashgar in Xinjiang (zevenhonderd kilometer bij Kuqa vandaan) stierven maandag nog zestien agenten, na een aanslag van mogelijk Oeigoerse opstandelingen.

Spelen

Een groep separatistische moslims onder de naam Turkestan Islamitische Partij (TIP) dreigde eerder de Olympische Spelen aan te grijpen voor het plegen van aanslagen. Bij die organisatie zouden ook Oeigoeren betrokken zijn. De aanslag in Kuqa is nog niet opgeëist.

In Xinjiang wonen 8,3 miljoen Oeigoeren (soennitische moslims) en velen zijn ontevreden over de Chinese overheersing. Sommigen streven naar onafhankelijkheid.