TBILISI - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 10.000 militairen naar Georgië gestuurd. Dat zei de Georgische regering zondag.

Het merendeel van de versterkingen, ongeveer 6.000 man, zou het land zijn binnengekomen via de afvallige regio Zuid-Ossetië, twistpunt tussen de strijdende partijen.

De overige 4.000 zijn volgens de regering over zee aangevoerd via de haven van de stad Otsjamtsjire in Abchazië, een andere separatistische regio in Georgië die door Rusland gesteund wordt.

Schepen

Ook zijn er zondag oorlogsschepen van de Russische marine aangekomen voor de kust van Georgië. Ze moeten de aanvoer van wapens naar dat land blokkeren. Dat meldden de Russische persbureaus Interfax en RIA Novosti.

Volgens Rusland leveren westerse landen wapens aan Georgië. Dat zou met de wapens de door Rusland gesteunde rebellen in Zuid-Ossetië en Abchazië zou bestrijden.

Teruggetrokken

De Georgische strijdkrachten hebben zich zondag teruggetrokken uit de afvallige regio Zuid-Ossetië. Dat heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zondag laten weten aan de Britse zender BBC.

Een zegsman van het departement benadrukte dat de terugtrekking geen militaire nederlaag was, maar een noodzakelijke stap om een "humanitaire catastrofe" in zowel Georgië als Zuid-Ossetië te voorkomen.

Russische troepen zouden de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali inmiddels volledig onder controle hebben.

Bombardement

De bekendmaking kwam enkele uren na een bombardement van de Russische luchtmacht op een militair vliegveld nabij de Georgische hoofdstad Tbilisi. Dat gebeurde kort na 05.30 uur plaatselijke tijd.

Tbilisi ligt niet in Zuid-Ossetië, de afvallige Georgische provincie waar het gewapende conflict tussen de Russen en Georgen om begon, maar in het zuidoosten van Georgië.

Eerder viel Rusland al twee steden in het westen van Georgië aan.

Genocide

De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigde Georgië van genocide (volkenmoord). Volgens hem worden de Russen in Zuid-Ossetië massaal vermoord. Poetin schatte het aantal vluchtelingen op minstens 34.000, het aantal doden op zeker 1500.

De schatting van de Verenigde Naties ligt lager: maximaal 8000 vluchtelingen. Hoeveel mensen door het geweld zijn omgekomen is bij de internationale organisatie niet bekend.

Wapenstilstand

De VN-Veiligheidsraad kon het zaterdag voor de derde keer op rij niet eens worden over een oproep tot een wapenstilstand. Rusland, een van de vijf permanente leden van de raad en in het bezit van vetorecht, wil pas een wapenstilstand als de Georgische troepen zich volledig terug hebben getrokken uit Zuid-Ossetië.

Westerse landen roepen juist in meerderheid Rusland op zijn optreden in de Kaukasus te matigen. De Verenigde Staten hebben Rusland gewaarschuwd over haar conflict met Georgië. De "disproportionele en gevaarlijke escalatie" van het dispuut kan de betrekkingen tussen Moskou en Washington ernstig schaden, zei een belangrijke adviseur van de Amerikaanse president George W. Bush zondag.