ROTTERDAM - Veertig wagens met dj's, met als uitsmijter een truck waarop de wereldberoemde Britse dj Carl Cox draaide, trokken zaterdag zonder noemenswaardige problemen door het centrum van Rotterdam.

Het was de twaalfde editie van de Dance Parade, dat jaarlijks door enkele honderdduizenden mensen wordt bezocht. Dit jaar telde de organisatie een recordaantal van 500.000 bezoekers.

Honderden dj's en dansers haalden alles uit de kast om de Rotterdamse straten om te toveren tot een groot festivalterrein. Alle dancemuziekstijlen waren vertegenwoordigd: van hard tot zacht.

Vooral de trucks met de harde deunen hadden zoals altijd veel aanhang. Mensen liepen hier massaal achteraan of gingen helemaal uit hun dak vanaf de zijkanten. Gabber is ooit begonnen in de havenstad en is er nog altijd in trek.

Harde beats

Dit jaar waren er iets meer harde beats vertegenwoordigd dan anders. Maar ook klonken de gemoedelijkere klanken van de zogenoemde 'Hindi lounge'. "Dit soort wagens zullen we volgend jaar meer zien", verwacht een woordvoerster van de organisatie.

Medische hulpverleners hadden het druk dit jaar. Zij moesten 77 mensen behandelen voor vooral drank- en drugsmisbruik. Achttien mensen werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Vorig jaar zagen zij nog meer feestvierders met dit soort klachten langskomen. Daarom deed het Erasmus MC deze week een oproep om patiënten die teveel middelen hadden gebruikt, zelf te laten opdraaien voor de kosten van de spoedeisende hulp.

Politie

De politie hield 25 bezoekers van het zomerfestival aan voor onder meer het in het bezit hebben van drugs, openbare dronkenschap, vernieling en belediging.

Een politiewoordvoerder blikt tevreden terug op een "goed verlopen" evenement. Er waren slechts enkele kleine vechtpartijtjes, zei hij. Agenten controleerden ook op het drinken van alcohol en wildplassen.

Sfeer

Dj Ian Carey opende de Dance Parade om twee uur op het Eendrachtsplein. Nog nooit was de 'warming up' volgens de organisatie zo druk. "De sfeer was super."

Om kwart voor vier vertrokken de wagens. De stoet eindigde om negen uur 's avonds bij de Willemsbrug. Vervolgens gingen de Rotterdamse clubs open, zodat daar - net als vorig jaar - kon worden doorgefeest. De organisatie heeft het traditionele eindfeest afgeschaft.

Bekijk alle lezersfoto's van de Dance Parade op NUfoto.nl

Dance Parade Rotterdam