VLADIKAVKAZ - De Russische premier Vladimir Poetin heeft zaterdag hard uitgehaald naar buurland Georgië. Tijdens een bezoek aan het grensgebied tussen beide landen bestempelde hij de Georgische militaire operaties in de afvallige regio Zuid-Ossetië als "genocide".

Het Russische ingrijpen in het conflict in Georgië noemde Poetin "gegrond, legitiem en zelfs noodzakelijk".

Rusland is volgens de premier verplicht in actie te komen als een van de strijdende partijen in Zuid-Ossetië bestaande vredesakkoorden schendt. Hij bestempelde de Georgische regering als "crimineel".

Poetin zei verder dat Georgië uit is op "bloedige avonturen" in Zuid-Ossetië en andere landen mee probeert te sleuren in een oorlog. Hij doelde op de aspiraties van het Kaukasische land om lid te worden van de NAVO.

Tot dusver heeft het transatlantische militaire en politieke bondgenootschap overigens geen partij gekozen in het conflict. Het heeft Rusland en Georgië opgeroepen tot overleg.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zaterdag in New York bijeengekomen voor informeel overleg over de situatie in Georgië, dat verwikkeld is in een gewapend conflict met Rusland over de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Het invloedrijkste VN-orgaan zal mogelijk oproepen tot een staakt-het-vuren, aldus diplomaten.

Oproep

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Tsjoerkin maakte evenwel vooraf duidelijk dat een oproep tot een bestand alleen mogelijk is als Georgië bereid is zijn troepen terug te trekken.

Westerse landen roepen juist in meerderheid Rusland op zijn optreden in de Kaukasus te matigen. Rusland behoort tot de permanente leden van de Veiligheidsraad die vetorecht hebben.

Bemiddelaar

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner opgedragen als bemiddelaar op te treden in het conflict tussen Georgië en Rusland. Dat maakte de Franse regering zaterdag bekend. Frankrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Sarkozy heeft Kouchner opdracht gegeven "zo snel mogelijk naar de regio te gaan om de betrokken partijen suggesties aan de hand te doen om uit de crisis te komen".

De Fransen hebben een plan voor een staakt-het-vuren opgesteld. Daarin moeten zowel de Russische als de Georgische troepen in Zuid-Ossetië zich terugtrekken tot de posities die zij innamen voordat het conflict escaleerde.

Doden

Het conflict met Rusland heeft in Georgië tot dusver 150 mensenlevens geëist, onder wie ongeveer veertig burgers. Dat zei de Georgische minister van Buitenlandse zaken Eka Tkeshelashvili zaterdag.