PEKING - De Georgische president Michail Saakasjvili heeft de sporters van zijn land gevraagd de Olympische Spelen af te maken. Dat liet een woordvoerder van de olympische equipe zaterdagavond weten.

De 35 atleten uit Georgië overwogen de Spelen vroegtijdig te verlaten, vanwege de Russische inval in het land.

De atleten lieten hun beslissing afhangen van de mening van Saakasjvili. "Als we besluiten ons terug te trekken van de Spelen, zal dat een beslissing zijn van het hele land", zei een lid van de equipe eerder op de avond.

De vrouw van Saakasjvili, ook aanwezig in Peking, bracht de sporters persoonlijk op de hoogte van het advies van haar man. "We zullen de wedstrijden tijdens de Spelen nu met nog meer passie en vastberadenheid in gaan", aldus de zegsman van de Georgiërs.

Vreemd gevoel

Het olympisch comité van Georgië liet in een verklaring weten dat de sporters met een vreemd gevoel in Peking verblijven. "Terwijl het vuurwerk tijdens de openingsceremonie de lucht boven Peking verlichtte, gingen in diverse steden in Georgië bommen en explosieven af.

We roepen de internationale gemeenschap op om Rusland duidelijk te maken dat het invallen van een onafhankelijke staat in de 21e eeuw niet meer getolereerd kan worden."

Hoop

De Georgiërs richten hun hoop op een positieve uitwerking van de Olympische Spelen. "We hopen dat de duiven die vrijdag in het 'Vogelnest' werden losgelaten hun weg vinden naar de Kaukasus en de vrede in het gebied herstellen", zo staat in de verklaring.

Georgische troepen trokken vrijdag de afvallige regio Zuid-Ossetië in om daar het gezag te herstellen. Rusland schoot de opstandelingen vervolgens te hulp met gevechtsvliegtuigen en tanks.