TBILISI - De Georgische president Michail Saakasjvili heeft zaterdag opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"Rusland heeft een militaire invasie op grote schaal gelanceerd". Dat zei het staatshoofd op een persconferentie in Tbilisi, die te zien was op CNN.

Bush

Ook de Amerikaanse president George Bush, die in China is voor de Olympische Spelen, pleitte voor een staakt-het-vuren. Hij zei dat Georgië een soevereine staat is, waarvan de grenzen moeten worden gerespecteerd. Bush riep Rusland op te stoppen met de bombardementen.

Staat van oorlog

Het Georgische parlement heeft ondertussen ingestemd met het verzoek van president Michail Saakasjvili om de "staat van oorlog" uit te roepen. De noodtoestand is de komende vijftien dagen van kracht.

De staat van beleg betekent dat de macht in het land in handen van de militaire gezagshebbers komt. Daarnaast worden burgerlijke wetten geschorst en burgerlijke vrijheden aan banden gelegd.

Gevechtsvliegtuigen

Twee Russische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag militaire doelen gebombardeerd ten noorden van de stad Gori, in Zuid-Ossetië.

Een bom is echter terechtgekomen op een flatgebouw in de stad zelf, meldde een verslaggever van persbureau Reuters. Daardoor zijn ten minste vijf doden gevallen. Zeker drie mensen raakten gewond.

Dikke rookwolken waren in het gebied te zien. De totale schade is nog onduidelijk. Rusland heeft ontkend bombardementen op burgerdoelen uit te voeren.

Vluchtelingen

In de afgelopen anderhalve dag zijn circa 30.000 mensen Zuid-Ossetië ontvlucht. Zij zijn de grens met Rusland overgestoken. Dat heeft de Russische onderminister Sergei Sobjanin gezegd. "Wij hebben te maken met een humanitaire catastrofe."

Het dodenaantal als gevolg van de gevechten in de provinciale hoofdstad Tschinvali is opgelopen tot 1600, liet een woordvoerster van de zelfverklaarde regering in Zuid-Ossetië weten.

Abchazië

Rusland is begonnen met het bombarderen van Georgische doelen in Abchazië. Dat heeft de publieke omroep van Georgië zaterdag gemeld.

"De Russische luchtmacht bombardeert momenteel de dorpen Sakeni en Lager Kvaktsjara in het noorden van de afvallige regio", aldus de presentator.