BRUSSEL - De 4,4 ton xtc-pillen die door de Australische politie in de grootste xtc-vangst ooit zijn onderschept, zijn waarschijnlijk gemaakt in Belgisch en/of Nederlands Limburg.

Dat denken de Australische en de Belgische politie, schrijft de Vlaamse krant Het Belang van Limburg zaterdag.

Verdachte

Een Turkse Belg van 42 jaar uit Maasmechelen is inmiddels gearresteerd. Hij had honderdduizenden euro's cash geld in zijn bezit en is nu verdachte in het Australische onderzoek.

De Belgische politie voerde ook elders nog twee huiszoekingen uit. De eigenaars van die panden worden nog gezocht.

Drugsvangst

De drugsvangst werd al in juni vorig jaar gedaan in de haven van Melbourne. De politie verving de drieduizend blikken tomaten waarin de drugs - met een waarde van 260 miljoen euro - verstopt zaten, om zo de hele bende te kunnen oprollen.

De Australische politie heeft inmiddels al vijftien mensen opgepakt.

Maffia

De Limburgse verdachten zouden rechtstreekse banden hebben met de Calabrische tak van de Italiaanse maffia, de N'Dranghetta.

Die organisatie zou sterk vertegenwoordigd zijn in Australië en zou verantwoordelijk zijn voor de moord in 1978 op Donald Mackay, een van de belangrijkste drugsmisdaadbestrijders van Australië.

Onderzoek

Na de vangst vorig jaar juni staken de Australische speurders enorm veel werk in het onderzoek. Er werden 36.000 gesprekken afgeluisterd, 200.000 uur telefoongesprek opgenomen en 10.000 uur lang verdachten geschaduwd.

Nadat de bende dit jaar in juli opnieuw een zending drugs (150 kilo cocaïne) naar Australië had gebracht, werden de arrestaties verricht.

Volgens de politie was de groep verantwoordelijk voor 60 procent van alle drugsinvoer in Australië.