TBILISI - De Georgische president Michail Saakasjvili verklaart Rusland binnen enkele uren de oorlog. Dat heeft de secretaris-generaal van de nationale veiligheidsraad van Georgië, Kacha Lomaja, in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.

"Rusland heeft de havenstad Poti aan de Zwarte Zee gebombardeerd en de militaire basis bij Senaki. We denken dat Rusland is begonnen met het bombarderen van economische en burgerdoelen", aldus Lomaja.

Georgische media melden dat Georgië een troepenmacht aan de grens met de afvallige regio Abchazië heeft opgebouwd. Ook zes andere steden in het westen van het land zouden gebombardeerd zijn.

Evacuatie

De Georgische autoriteiten zijn begonnen met het evacueren van de presidentiële gebouwen in Tblisi. Ook andere overheidsgebouwen worden ontruimd uit angst voor een Russisch bombardement op de stad.

Dat heeft de secretaris-generaal van de nationale veiligheidsraad van Georgië, Kacha Lomaja, in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten.

Gevechtsvliegtuigen

Volgens hem zouden Russische gevechtsvliegtuigen onderweg zijn naar de hoofdstad van Georgië. De Georgische president Michail Saakasjvili heeft Tblisi inmiddels verlaten.

Volgens Lomaja is hij naar een veilige locatie overgebracht.

Slachtoffers

Door de gevechten tussen Russische en Georgische troepen in Zuid-Ossetië zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie Russen om het leven gekomen.

Dat brengt het aantal dode Russische militairen door de gevechten in de afvallige provincie van Georgië op vijftien, meldde een woordvoerder van het Russische leger.

Hoeveel slachtoffers aan Georgische zijde zijn gevallen is niet precies bekend. Volgens opstandelingen in Zuid-Ossetië zijn er zeker 1400 mensen om het leven gekomen, maar het Georgische leger meldde enkele tientallen doden.

VN-Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad heeft meer tijd nodig om een oproep te formuleren voor een staakt-het-vuren in de gevechten tussen Rusland en Georgië.

De raad kwam binnen 24 uur twee keer bij elkaar in de hoop dat de vijftien leden eensgezind naar buiten wilden treden.

De besprekingen worden zaterdag voortgezet. "Sommige leden hebben meer tijd nodig", aldus de voorzitter van de raad.