DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft dinsdagavond op diverse plaatsen in de stad acties gehouden tegen brandonveilige panden. De politie ondersteunde de acties onder meer met veel ME-personeel. In de regel zijn dit soort acties gericht tegen zogenoemde slaappanden, waarin illegalen tegen woekerprijzen een bed kunnen huren.

Een gemeentewoordvoerder wilde niet zeggen hoeveel gebouwen de gemeente deze keer heeft gecontroleerd en of er al mensen waren aangehouden. Die informatie volgt pas woensdagochtend. De illegalen die in de slaappanden verblijven, zijn vaak van Bulgaarse afkomst en werken vooral in de glastuinbouw in het Westland.

De gemeentelijke acties zijn in de eerste plaats gericht tegen huisjesmelkers die hun panden nauwelijks onderhouden. In de slaaphuizen ontbreken bijvoorbeeld vaak vluchtwegen of dreigt gevaar omdat elektrische voorzieningen niet goed zijn aangelegd. De slaappanden zijn veelal gevestigd in de wijken Transvaal en Schilderswijk. Bij nagenoeg elke actie pakt de politie illegalen op, die vrijwel direct het land worden uitgezet.

De gebouwen die niet aan de eisen van de gemeente voldoen, worden verzegeld en de gemeente schrijft de eigenaar aan. Den Haag werkte tijdens eerdere acties samen met de (vreemdelingen-)politie, sociale dienst, energiebedrijf Eneco en de brandweer.