DEN HAAG - De bekentenis van GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak over zijn betrokkenheid bij een inbraak in 1985 brengt zijn partij schade toe.

Dat stelde GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdagavond in het NOS Journaal. Volgens haar is het beeld ontstaan dat GroenLinks acties zoals een inbraak zou goedkeuren.

Ze benadrukte dat haar partij inbraken zoals in het ministerie van Economische Zaken in 1985 "moreel en politiek onacceptabel" vindt.

Volgens Halsema kan Duyvendak wel in de fractie blijven, maar dient hij te werken aan het herstel van de opgelopen deuk in zijn geloofwaardigheid.

Boek

Eerder deze week liet Duyvendak via een uitnodiging voor de presentatie van zijn boek weten dat hij in 1985 betrokken was bij de inbraak in het ministerie van Economische Zaken waar documenten over nieuwe kerncentrales werden weggenomen.

Tot dan toe had hij steeds ontkend. In zijn boek, dat op 20 augustus wordt gepresenteerd, neemt Duyvendak afstand van de inbraak.

Duyvendak is Kamerlid sinds 2002. Daarvoor was hij actief in de milieubeweging.

Partijtop

De partijtop liet woensdag weten Duyvendak te blijven steunen. Partijvoorzitter Henk Nijhof zei dat Duyvendak zijn verleden al opgebiecht had tijdens zijn sollicitatie voor het Kamerlidmaatschap.

Halsema zei haar fractiegenoot te hebben aangemoedigd in zijn boek verantwoording over zijn verleden af te leggen.

Donderdag benadrukte Duyvendak zelf al dat hij nooit via een uitnodiging enkele citaten had moeten verspreiden zonder de context erbij te leveren.

Peiling

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek vrijdagavond dat een meerderheid (57 procent) van de bevolking vindt dat Duyvendak moet opstappen als Kamerlid.

Van de achterban van GroenLinks en SP kan het merendeel de inbraak van destijds gezien het doel billijken.