BUENOS AIRES - De Argentijnse peronistische senator Eduardo Duhalde heeft dinsdag in het Congres voldoende stemmen gekregen om president van het land te worden. Het Congres kwam in een speciale zitting bijeen om een nieuw staatshoofd te kiezen, nadat president Rodríguez Saá zondag was afgetreden.

De beide kamers van het Congres kozen Duhalde, een voormalige presidentskandidaat, tot het nieuwe staatshoofd. Duhalde blijft aan tot de presidentsverkiezingen van 2003 en heeft als taak de economie uit het slop te halen en een einde te maken aan de chaos in het land.

'Bankroet'

In zijn toespraak kondigde Duhalde een regering van nationale eenheid aan om het land weer economisch gezond te maken. Volgens hem moet deze regering boven de belangen van de partijen staan. Hij zei verder dat het land 'bankroet' is en dat er geen geld meer is om zijn verplichtingen na te komen, zoals het uitbetalen van salarissen en pensioenen.

Onenigheid

Het zag er eerder naar uit dat het de 60-jarige Duhalde nog moeite zou kosten een meerderheid achter zich te krijgen. De vergadering van de volksvertegenwoordiging begon vier uur later dan gepland wegens politieke onenigheid over de juiste weg uit de politieke crisis.

Schermutselingen

Op de straten voor het parlementsgebouw kwam het intussen tot schermutselingen tussen betogers en politie. De crisis in Argentinië versleet in korte tijd een serie staatshoofden. President de la Rúa van de Radicale Burger-Unie (UCR) trad af op 20 december na ongeregeldheden die aan zeker 28 mensen het leven hebben gekost.

Het land beleeft de ernstigste economische en politieke crisis sinds het herstel van de democratie achttien jaar geleden.

Puerta

De voorzitter van de senaat, Ramón Puerta, nam het presidentsschap over. Op 23 december trad Adolfo Rodríguez Saá aan als nieuwe president. Deze peronist raakte evenwel al snel geïrriteerd over het gebrek aan steun onder de volksvertegenwoordigers, vooral van zijn partijgenoten van de peronistische 'Justicialistische' Partij (JP). Rodríguez Saá legde daarom na een week al het ambt neer.

Overeenkomstig de grondwet had Puerta opnieuw interim-staatshoof moeten worden, maar hij trad af. Daarop heeft de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Eduardo Cama" no, het van Rodríguez Saá overgenomen.

/NIEUWSNieuwe president Argentinië stapt op