TBLISI - De ruzie tussen Georgië en Rusland over de afvallige, door Rusland gesteunde Georgische regio Zuid-Ossetië is vrijdag geëscaleerd. Russische gevechtsvliegtuigen bombardeerden de Georgische luchtmachtbasis Vaziani, die zo'n 25 kilometer van de hoofdstad Tbilisi is verwijderd.

Georgië zou zeker twee vliegtuigen hebben neergeschoten. Daarnaast trokken Russische tanks en pantservoertuigen Zuid-Ossetië binnen en rukten zij op tot de hoofdstad Tschinvali.

Irak

In verband met de crisis in roept Georgië tweeduizend manschappen uit Irak terug. De troepen worden in Georgië ingezet.

Dat maakte de Georgische president Saakasjvili vrijdag bekend in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Repressailes

"Dit is duidelijk een binnendringen in een ander land", stelde de Georgische president Michail Saakasjvili. De nationale veiligheidsraad van Georgië waarschuwde voor een staat van oorlog.

Inmiddels claimen de Georgische strijdkrachten Tschinvali weer helemaal onder hun controle te hebben. Dit heeft een zegsman van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag gezegd. Onduidelijk is waar die Russische tanks zijn gebleven.

De Russische premier Vladimir Poetin had Georgië repressailles in het vooruitzicht gesteld nadat Georgische troepen vrijdagmorgen in Zuid-Ossetië in de aanval waren gegaan.

Doden

Volgens een minister in de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag bij de Georgische bombardementen van de hoofdstad Tschinvali zeker duizend mensen om het leven gekomen, aldus het Russische persbureau RIA vrijdag. De informatie kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

Russische gevechtsvliegtuigen vielen vrijdag zeker twee militaire bases in Georgië aan. Bij het bombardement van de basis Marneuli kwamen drie militairen om het leven, meldde een woordvoerder van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de aanval op de basis Vaziani zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Rusland kondigde aan vanaf vrijdag op zaterdag, om middernacht, alle luchtverbindingen met Georgië te onderbreken.

Doden

Volgens media in Zuid-Ossetië en Rusland vielen bij de gevechten op vrijdag zeker vijftien doden, onder wie enkele Russen. De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten riepen de kemphanen op de strijd te staken.

Hulp

De leiders van de wereld moeten druk uitoefenen op Rusland om de ,"directe militaire agressie'' tegen Georgisch grondgebied te stoppen. Dit heeft de Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Jekaterin Tkesjelasjvili, vrijdag gezegd tegen de BBC.

Tbilisi wil zijn gezag in Zuid-Ossetië en de andere afgescheiden regio Abchazië herstellen. Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig met steun van Rusland eenzijdig af van Georgië. Moskou heeft sindsdien een enkele honderden militairen tellende vredesmacht in de provincie gelegerd.

'Zuiveringen'

In Moskou komen berichten binnen over "etnische zuiveringen in dorpen in Zuid-Ossetië''. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vrijdag gezegd.

"Wij krijgen berichten binnen dat een beleid van etnische zuiveringen werd gevoerd in dorpen in Zuid-Ossetië. Het aantal vluchtelingen stijgt, de paniek groeit, mensen proberen hun levens te redden", aldus de bewindsman.

Slachtoffers

Bij gevechten in Tschinvali zijn meer dan tien militairen van de Russische vredesmacht in Zuid-Ossetië gedood. Dit heeft het ministerie van Defensie in Moskou vrijdag laten weten.

Moskou erkende ,"versterkingen'' naar Zuid-Ossetië te hebben gestuurd. ,"We laten de dood van onze landgenoten en vredestroepen niet onbestraft'', luidde de verklaring.