BELGRADO - Het Servische parlement heeft dinsdag ingestemd met wetgeving die de oprichting mogelijk maakt van een eigen speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden, begaan in de Balkan-oorlogen in de jaren negentig.

De regerende hervormers zeiden te hopen dat het Joegoslavië-Tribunaal de eigen rechtbank toestaat een aantal verdachten te berechten. Dat zou het voor Servië gemakkelijker maken af te rekenen met zijn met bloed besmeurde verleden.

Geloofwaardig rechtssysteem

Een meerderheid van 153 afgevaardigden in het 250 zetels tellende parlement stemde voor een wet waarin de oprichting is vastgelegd van een speciaal bureau van aanklagers en speciale politie-eenheden. Voorts regelt de wet de bouw van cellencomplexen voor processen over oorlogsmisdaden. "Servië heeft nu een geloofwaardig rechtssysteem dat in staat is met het verleden af te rekenen", zei minister van Justitie Vladan Batic tegen het parlement bij de presentatie van het wetsontwerp.

Ivan Jankovic van een Servische vredesorganisatie noemde het parlementsbesluit een belangrijke stap voorwaarts. Hij zei dat Servische rechtbanken al wel een aantal processen over oorlogsmisdaden hebben gevoerd, maar zonder reële hulp van de autoriteiten. "Dit werk kan niet gedaan worden zonder duidelijke politieke wil", zei hij.

Wil

In Servië is de wil Servische oorlogsmisdaden te berechten versterkt na de moord op de hervormingsgezinde premier Zoran Djindjic op 12 maart. Volgens de regering zitten bendeleiders die banden hebben met bondgenoten van de voormalige president Slobodan Milosevic achter die moord. Nationalisten zagen Djindjic als een verrader door zijn medewerking met het Tribunaal en vooral de uitlevering van Milosevic.