DEN HAAG/STAPHORST - De koe op een bedrijf in Staphorst waarbij blauwtong is geconstateerd, draagt dezelfde variant van de ziekte die vorig jaar veel slachtoffers maakte.

Dat is goed nieuws omdat veel dieren inmiddels zijn ingeënt tegen deze variant. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag laten weten. De koe in het Overijsselse Staphorst is het eerste geval van blauwtong dit jaar in Nederland. De dieren op de boerderij waren niet tegen de ziekte gevaccineerd.

Voorraad

Zes miljoen dieren hebben de laatste maanden wel een vaccin gekregen, waardoor de voorraad vaccins tijdelijk op is. Eind volgende week krijgt het ministerie nog eens een miljoen doses binnen om aan de vraag voor inentingen te kunnen voldoen.

In 2006 dook blauwtong voor het eerst in Nederland op. Het is een virusziekte die voorkomt bij herkauwers zoals schapen, geiten en koeien. De ziekte dankt haar naam aan een van de symptomen die het veroorzaakt, een blauwe tong.

Koorts

Een besmet dier kan hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden krijgen. Acht dagen na de infectie kan het sterven. Verreweg de meeste dieren die het virus dragen, worden echter niet ziek. Sterfgevallen zijn daarom uiterst zeldzaam.

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren. Vorig jaar waren er bijna 6500 uitbraken van blauwtong in ons land. In 2006 waren dat er 456.