FALLUJAH/BAGDAD - Onder het roepen van anti-Amerikaanse leuzen hebben dinsdag duizenden Iraki's in Fallujah de slachtoffers begraven van de explosie van maandagavond in de al-Hassanmoskee. De Amerikaanse troepen hebben hun greep verloren op het soennitische bastion, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Tijdens de anti-Amerikaanse betoging waren de militairen nergens te bekennen. De avondklok wordt massaal genegeerd.

Dinsdagmorgen werd de voornaamste Amerikaanse legerbasis bij Fallujah getroffen door een granaat. Het is nog niet bekend of daarbij slachtoffers zijn gevallen. In en rond de stad zijn de Amerikanen opvallend vaak aangevallen. In april schoot het Amerikaanse leger in Fallujah achttien mensen dood tijdens een anti-Amerikaanse betoging.

Been

Het Amerikaanse leger ontkent verantwoordelijk te zijn voor de explosie in de al-Hassanmoskee. Volgens getuigen nam een Amerikaans gevechtsvliegtuig het gebedshuis onder vuur, maar een legerwoordvoerder heeft gezegd dat dat niet waar is. Bij de explosie in de grootste moskee van Fallujah kwamen volgens de plaatselijke bevolking negen mensen om het leven, onder wie de geestelijk leider sjeik Laith Kalil. Hij verloor een been en bezweek later aan zijn verwondingen.

In het centrum van Bagdad zijn dinsdag volgens ooggetuigen vier Amerikaanse militairen gedood bij een raketaanval op hun legervoertuig. Twee andere Amerikanen en een Irakees zouden gewond zijn geraakt. Een woordvoerder van het leger wilde nog niet bevestigen dat er doden waren gevallen of dat er sprake was van een aanslag.

Wanhopig

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer heeft dinsdag gezegd dat de aanslagen op de door de Verenigde Staten geleide troepen en op Iraakse economische doelen een teken zijn van wanhoop van de resterende aanhang van Saddam Hussein. "Die paar overgebleven individuen die weigeren te passen in het nieuwe Irak worden steeds wanhopiger. Terwijl ze aanslagen plegen op de infrastructuur en de Iraki's zelf vervreemden ze van de rest van de bevolking", zei Bremer op een persconferentie in Bagdad.

Naar zijn mening zijn de meeste Iraki's wel blij dat ze zijn bevrijd van het regime van Saddam Hussein en zijn het dan ook louter loyalisten van de verdreven president die achter het geweld zitten. Hij zei verder dat de plannen van Washington voor het begin van de overdacht van de macht aan de plaatselijke bevolking op schema liggen. Zo begint volgens hem binnen enkele dagen de rekrutering voor een nieuw Iraaks leger.

Minder steun

De aanhoudende aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak hebben ertoe bijgedragen dat de steun van de bevolking in de Verenigde Staten voor de oorlog flink is afgenomen. Volgens een peiling staat nu nog 56 procent van de Amerikanen achter de aanval op Irak, terwijl dat in april nog 73 procent was. Ook het uitblijven van een wezenlijke wederopbouw van Irak heeft tot de daling geleid.