WASHINGTON - De Amerikaanse bezettingsmacht in Irak sluit recalcitrante Iraakse gevangenen staande op in houten kisten die amper groter zijn dan de Arabieren zelf en soms kleiner zijn dan een telefooncel.

Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN vrijdag gemeld. Sommige van de houten kisten zijn maar 1,83 meter hoog, met een grondoppervlak van 92 bij 92 centimeter.

Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid is de gemiddelde Iraakse man 1,68 meter lang.

Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder worden de Irakezen "niet langer dan twaalf uur achter elkaar" in de houten kisten gestopt.Zij krijgen eten en drinken en "er is nog nooit een gevangene doodgegaan".

Warm

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich zorgen dat het extreem warm kan worden in de houten kisten. Grote delen van Irak hebben een woestijnklimaat.

De Amerikaanse behandeling van Iraakse gevangenen is reden tot zorg sinds het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis waar Irakezen werden gemarteld en vernederd.

De VS houden 20.000 Irakezen vast. De informatie over de houtenkistenpraktijken kwam beschikbaar nadat in 2005 een beroep was gedaan op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur.