AMSTERDAM - Bellen op de fiets moet worden verboden. Dat zegt landelijk verkeersofficier Koos Spee. Hij zegt veel dat zijn Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie vaak klachten krijgt van automobilisten die zich 'rot zijn geschrokken' van bellende fietsers.

Sommigen krijgen zelfs een beller op de motorkap, aldus Spee in het AD.

Het is niet bekend hoeveel doden of gewonden jaarlijks vallen onder fietsende bellers. "Dat is nog niet onderzocht", zegt een woordvoerder van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Wel is er een schatting van Rijkswaterstaat. "Die komt neer op jaarlijks een dode", zegt de woordvoerder. "Maar zo'n schatting zegt niet heel veel."

Doden

Door mobiel bellen tijdens het autorijden vallen volgens het SWOV jaarlijks veertig doden. Bellen in de auto zonder handsfreeset is sinds maart 2002 verboden.

Veilig Verkeer Nederland vindt een verbod voor fietsers niet nodig. "Je kunt zo veel verbieden, daarbij is het lastig te handhaven", legt een woordvoerder uit. De verkeersorganisatie raadt het bellen tijdens het fietsen wel af. "Ook met een oortje in ben je afgeleid van het verkeer."

Snorfiets

Het verbod op mobiel bellen geldt voor al het gemotoriseerde verkeer. De snorfiets werd op 1 april dit jaar als laatste aan het lijstje toegevoegd.

Vorige week bleek dat een intensievere jacht op bellende automobilisten geen vruchten afwerpt. Ondanks de inzet van meer motoragenten bleef het aantal bekeuringen vrijwel hetzelfde. Sinds september proberen agenten met twintig onopvallende motororen automobilisten op heterdaad te betrappen.