JERUZALEM - De topontmoeting die de Israëlische premier Ariel Sharon dinsdagmiddag in Jeruzalem had met zijn Palestijnse collega Mahmoud Abbas was constructief en bemoedigend. Dat heeft Sharons woordvoerder na afloop van het overleg gezegd.

"Het bemoedigende van de ontmoeting was dat constructief over de lopende kwesties werd gesproken en dat zinloze discussies werden vermeden", zei Raanan Gissin. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat binnenkort een vervolg komt op de ontmoeting.

De Palestijnse minister van Informatie Nabil Amr zei na afloop dat de ontmoeting vooral nuttig was geweest, omdat was besloten tot de vorming van gezamenlijke werkgroepen voor de kwesties die aan de orde zijn. Zo komen er commissies voor veiligheid, economie en financiën en voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Volgens Amr hebben Sharon en Abbas afgesproken elkaar volgende week weer te treffen. Het overleg in Jeruzalem was de derde ontmoeting tussen de twee regeringsleiders sinds Abbas twee maanden geleden werd benoemd tot premier.

Routekaart

Abbas had dinsdagmorgen in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, tegen het Palestijnse parlement gezegd te hopen dat hij en zijn Israëlische ambtgenoot het tijdens de topontmoeting eens worden over een snelle invoering van de 'routekaart', het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de terugtrekking van het Israëlische leger uit de bezette Palestijnse gebieden.

Zes weken

Abbas gaat ervan uit dat de overdracht van die gebieden binnen zes weken voltooid zal zijn. De overdracht moet volgens hem wel stapsgewijs gebeuren, omdat het Palestijnse veiligheidsapparaat nog niet volledig op zijn taak is berekend. Maandag droeg Israël delen van de Gazastrook over en woensdag verlaat het leger Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Als er dan geen nieuwe aanslagen plaatsvinden op Israëlische doelen, zal het leger zich ook terugtrekken uit andere bezette Palestijnse steden.

Dinsdagmorgen hebben Israëlische militairen nog op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse man doodgeschoten, nadat die bij Tulkarem een controlepost van het leger had beschoten. Die aanval, waarvoor nog niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, vond plaats ondanks het staakt-het-vuren dat verscheidene radicale Palestijnse groeperingen zondag en maandag hebben afgekondigd.

Radicalen

Ook maandag werd nog een Palestijnse aanslag gepleegd, bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Bij de schietpartij kwam een Bulgaar om het leven. De al-Aqsa Martelarenbrigades hebben zich verantwoordelijk verklaard. Die radicale Palestijnse groepering heeft weliswaar net als Hamas, de Islamitische Jihad en de Fatah-beweging de wapenstilstand onderschreven, maar de lokale leider van de Martelarenbrigades die de verantwoordelijkheid opeiste, zei niet te zijn gebonden aan het bestand. De al-Aqsa Martelarenbrigades bestaan uit kleine groeperingen die geen centraal gezag kennen. Hamas en de Islamitische Jihad hebben wel een overkoepelende leiding.

De Palestijnse president Yasser Arafat maakte dinsdag hoogstpersoonlijk bekend dat de dader van de aanslag bij Jenin van maandag is gearresteerd.