TSCHINVALI/TBILISI - Georgië is vrijdagmorgen in de aanval gegaan in zijn afvallige regio Zuid-Ossetië. Volgens media in Zuid-Ossetië en Rusland zijn door de gevechten zeker vijftien doden gevallen, onder wie enkele Russen. De EU, de NAVO en de VS hebben de kemphanen opgeroepen de strijd te staken.

Volgens het Russische persbureau Interfax zijn Georgische strijdkrachten vrijdagmorgen de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali binnengetrokken.

De leider van Zuid-Ossetië, Edoeard Kokoity, liet echter weten dat zijn troepen nog steeds de controle over Tschinvali hebben. Hij erkende wel dat in de buitenwijken van de stad wordt gevochten.

Schending

Georgië opende de aanval op Zuid-Ossetië, nadat een zojuist overeengekomen staakt-het-vuren was geschonden. Rusland, dat de Zuid-Ossetische opstandelingen al jaren politiek steunt, zou in de strijd hebben ingegrepen.

Drie Russische gevechtsvliegtuigen zouden het Georgische luchtruim zijn binnengedrongen en enkele doelen met bommen hebben bestookt, aldus het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Rusland ontkent de interventie.

Bestand

Georgië zal tijdelijk het vuren staken in de afvallige regio Zuid-Ossetië. Op die manier wil Tbilisi burgers de gelegenheid bieden een veilig heenkomen te zoeken. Het bestand gaat om 13.00 uur (Nederlandse tijd) in en duurt tot 16.00 uur, aldus de burgemeester van Tbilisi op de Georgische tv.

Repressailles

De Russische premier Vladimir Poetin heeft Georgië vrijdag wel repressailles in het vooruitzicht gesteld voor de Georgische militaire actie in Zuid-Ossetië.

Poetin zei in Peking dat Rusland genoodzaakt is te reageren.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdagmorgen vroeg geen overeenstemming kunnen bereiken over een verklaring over de gevechten in Zuid-Ossetië.

De Veiligheidsraad maakte wel kenbaar grote zorgen te hebben over de strijd. De raad kwam op verzoek van Rusland bij elkaar.

Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig met steun van Rusland eenzijdig af van Georgië. Moskou heeft sindsdien een enkele honderden manschappen tellende vredesmacht in de provincie gelegerd.

Russisch paspoort

Van de ruim 70.000 inwoners van Zuid-Ossetië hebben velen de afgelopen jaren een Russisch paspoort gekregen.

Veel inwoners willen samengaan met Noord-Ossetië dat deel uitmaakt van Rusland. Maar in het gebied wonen ook etnische Georgiërs die zich fel tegen dit voornemen verzetten.

Tbilisi wil zijn gezag in Zuid-Ossetië en de andere afgescheiden regio Abchazië herstellen. Dat leidde de afgelopen dagen tot zware gevechten.

Ban Ki-moon

VN-chef Ban Ki-moon riep beide partijen op alles in het werk te stellen om de situatie niet te laten escaleren. Verder hebben Washington en Rusland besloten te gaan samenwerken om een einde te maken aan het conflict.

Zo hebben de VS Rusland aangespoord de rebellen zover te krijgen dat ze zich terugtrekken "en dat proberen ze", aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De opstandelingen staan niet negatief tegenover vredesgesprekken, maar ze willen alleen met Georgië praten als ook Rusland en de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië bij de gesprekken worden betrokken.