ISLAMABAD/GILGIT - De Nederlandse klimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel, die dit weekeinde gewond raakten door een ijslawine op de K2, zijn donderdag naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gevlogen.

Dat heeft de organisatie van de Norit K2 expeditie dinsdag bekendgemaakt.

Om de kwetsbare voeten van Van Rooijen, die zijn aangetast door de vrieskou, te beschermen is gekozen voor een vliegreis in plaats van een lange en voor de klimmer zeer pijnlijke busreis.

Toen het weer donderdag goed genoeg bleek om te vliegen, zijn de Nederlanders direct overgeplaatst.

Ziekenhuis

Zij verbleven sinds maandag in een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Skardu. Het tweetal overleefde een week geleden ternauwernood een ijslawine tijdens de beklimming van de op één na hoogste berg ter wereld.

De andere Nederlanders van de expeditie hebben inmiddels ook het basiskamp op de K2 verlaten en reizen hun gewonde collega's per jeep achterna naar Islamabad.

Herdenkingsdienst

De familie van Gerard McDonnell, de overleden Ier die deel uitmaakte van de Nederlandse expeditie, heeft bekendgemaakt dat op 17 augustus in de Ierse plaats Limerick een herdenkingsdienst plaatsvindt.

Een begrafenis is niet mogelijk, omdat het stoffelijk overschot van McDonnell op de berg is achtergebleven. Het is niet bekend of Nederlandse teamleden de herdenking bij zullen wonen.

Vermist

Op het moment van de lawine waren behalve de Nederlandse expeditie nog meer klimmers op de berg. Volgens het Pakistaanse leger zijn door de ijslawine zeker elf doden gevallen. Diverse mensen gelden als vermist.

De K2 is met een hoogte van 8611 de op één na hoogste berg ter wereld en is zeer moeilijk te beklimmen. Al meer dan zeventig avonturiers vonden de dood op de berg in de Himalaya, op de grens van Pakistan en China.