HILVERSUM - GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak zegt zijn "haren wel uit het hoofd te kunnen trekken" dat hij informatie over zijn inbraak in 1985 heeft gepubliceerd zonder daarbij de noodzakelijke context te leveren.

Duyvendak zei dat donderdagavond in het tv-programma Nova. Eerder deze week verstuurde Duyvendak een uitnodiging voor de presentatie op 20 augustus van zijn boek Klimaatactivist in de politiek.

Hij voegde daaraan toe dat in het boek de erkenning is opgenomen dat hij betrokken was bij de inbraak door milieuactivisten in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Tot dan toe had Duyvendak zijn betrokkenheid steeds ontkend.

Bekentenis

De bekentenis heeft tot ophef in de Tweede Kamer geleid. Volgens onder meer de VVD leek het GroenLinks-Kamerlid zelfs nog met trots de inbraak te melden. Duyvendak benadrukte donderdagavond dat hij in het boek juist afstand neemt van dat soort acties uit het verleden.

De voormalige milieuactivist zegt te hebben ingezien dat de oplossingen voor problemen van de politiek moeten komen en dat "vormen van eigenrichting" niet verstandig zijn. Hij erkende dat zijn geloofwaardigheid als Kamerlid "een deuk" heeft opgelopen.

Duyvendak

Duyvendak is parlementariër sinds 2002, nadat hij jaren actief was geweest in de milieubeweging. Bij zijn sollicitatie bij GroenLinks heeft hij gesproken over zijn betrokkenheid bij inbraken in het verleden.

In 1996 heeft Duyvendak bovendien, zo benadrukte hij donderdag, toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan heling door gestolen informatie openbaar te maken. Een daadwerkelijke bekentenis van betrokkenheid bij de inbraak in het ministerie van Economische Zaken bleef toen volgens hem uit omdat andere mensen daardoor in problemen zouden komen.