AMSTERDAM - De voormalig chauffeur van Osama bin Laden is veroordeeld tot 5,5 jaar cel. De jury van de militaire rechtbank in Guantanamo Bay heeft die strafmaat donderdag uitgesproken.

De ex-chauffeur, de Jemeniet Salim Hamdan, werd woensdag door een zeskoppige militaire jury schuldig bevonden aan het ondersteunen van terrorisme, maar vrijgesproken van samenzwering.

Volgens de regels van het tribunaal beslist de jury, en niet de rechter, over de strafmaat.

Hamdan

Hamdan smeekte de jury donderdag om geen levenslange gevangenisstraf op te leggen.

Hij zei dat hij alleen voor Bin Laden werkte omdat hij een baan nodig had en hij geen goede baan in Jemen had kunnen vinden. Nadat woensdag de schuldigverklaring werd voorgelezen barstte hij in huilen uit.

Hamdan was acht keer aangeklaagd wegens het ondersteunen van terrorisme en twee keer wegens samenzwering. De verdediging van Hamdan vreesde al dat een veroordeling onvermijdelijk was.

Volgens zijn advocaat lijken de regels van het tribunaal gericht te zijn op veroordelingen.

Rechter

De rechter liet naar de mening van Hamdans advocaten bewijsmateriaal toe dat in geen enkele andere rechtbank zou zijn toegestaan.

Zij zeiden dat de ondervragers van hun cliënt gebruik hadden gemaakt van dwangmiddelen, zoals onthouding van slaap en eenzame opsluiting.