WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben meer dan twintig miljoen dollar aan niet-humanitaire hulp voor Mauritanië stopgezet en eisen dat het land aan de burger wordt teruggegeven.

Dat gebeurde naar aanleiding van de militaire coup die woensdag in Mauritanie plaatsvond. De VS maakten dat donderdag bekend.

Bevriezing

Door de bevriezing van deze fondsen kan Mauritanie tientallen, wellicht zelfs honderden miljoenen dollars mislopen. "Wij keuren de militaire omverwerping van de democratisch verkozen Mauritaanse regering ten sterkste af.

Daarom wordt alle niet-humanitaire hulp opgeschort en heroverwogen", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woensdag werd de Mauritaanse president Sidi Mohamed Ould Cheikh door soldaten uit het zadel gelicht. Dat gebeurde nadat de president militaire prominenten weg had gestuurd die hij verdacht van steun aan de oppositie.

VS

De Verenigde Staten zetten wel vaker hulp aan een land stop na een staatsgreep. De fondsen die nu bevroren zijn omvatten ongeveer drie miljoen dollar aan ontwikkelingshulp en meer dan vier miljoen aan training voor vredesmissies.

Verder gaat het om 805.000 dollar voor de niet-verspreiding van kernwapens en antiterrorismefondsen. Tenslotte is vijftien miljoen aan hulpprojecten voor het Mauritaanse leger ontzegd.

Mauritanië

Mauritanië was vanaf afgelopen november in aanmerking gekomen voor Amerikaanse hulpfondsen. De opschorting heeft volgens het ministerie geen gevolg voor de ongeveer 4,9 miljoen dollar aan voedselhulp die Mauritanië van de VS ontvangt.