BELGRADO - De verdediging van Radovan Karadzic zal er vooral op gericht zijn te bewijzen dat er in Srebrenica geen genocide heeft plaatsgevonden. Dat zei advocaat Goran Petronijevic donderdag tegen de Belgradose krant Blic.

Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, is aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Hij wordt onder meer beschuldigd van genocide in verband met de moord op 8000 mannen uit de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995.

Verdediging

"De verdediging wil bewijzen dat er in Srebrenica eventueel oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden, maar dat er geen sprake is van genocide.

Het aantal omgekomen moslims is opzettelijk verdubbeld om de kwalificatie genocide waar te kunnen maken", aldus advocaat Petronijevic. "Het is treurig dat dit over dode mensen gaat, maar er is een groot verschil tussen misdaad en genocide."

Mladic

Volgens een ander lid van Karadzic' team van verdedigers, advocaat Svetozar Vujacic, zal Karadzic de schuld voor wat er in Srebrenica is gebeurd niet in de schoenen schuiven van Ratko Mladic.

De oud-generaal, die nog voortvluchtig is, wordt evenals Karadzic onder meer beschuldigd van genocide in verband met het Srebrenica-drama. Vujacic zegt dat er schriftelijke bewijzen zijn dat Karadzic de legerleiders bevolen heeft om zich aan het oorlogsrecht te houden.

Bewijs

Het meeste bewijs staat volgens Vujacic op een laptop en 50 cd's die de autoriteiten in Servië in Belgrado na de arrestatie van Karadzic in beslag hebben genomen en die nog steeds niet zijn teruggegeven.

Zonder de gegevens die daar op staan is het voor Karadzic onmogelijk om zich te verdedigen, aldus de verdediger.