DE BILT - De zware buien die donderdag over Nederland trokken, hebben vooral in Rotterdam en omgeving huisgehouden. Tussen negen uur 's ochtends en drie uur 's middags mat het KNMI 44,6 millimeter hemelwater, aldus een woordvoerster van het weerbureau in De Bilt.

Een dergelijke hoeveelheid in zo'n korte tijd komt eens in de twee jaar voor.

Botlektunnel

De Botlektunnel in de A15 tussen Europoort en Rotterdam liep 's middags onder water. De tunnel was in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

Aan beide zijden stonden files van 15 kilometer. De tunnel moest worden leeggepompt, maar dit liep vertraging op. Door blikseminslag in het elektronisch systeem konden de pompen niet meteen in werking worden gesteld.

Ook het verkeer op de A20 bij Schiedam had last van het noodweer. Er kwam zo veel water op de weg dat slechts een rijstrook beschikbaar was. In Schiedam zelf stortte het dak van een loods in door de hoeveelheid regenwater die er op lag.

Bliksem

De bliksem sloeg op meerdere plaatsen in. Een appartementencomplex aan de Benoordenhoutseweg in Den Haag en een huis in het Groningse Briltil (gemeente Zuidhorn) werden getroffen door de bliksem.

In Den Haag vloog de nok van het gebouw met twaalf woningen in brand, niemand raakte gewond. De brandweer schat de schade op 900.000 euro. In Briltil sloeg de bliksem in het rieten dak in waardoor er brand uitbrak. Ook hierdoor vielen geen gewonden.

Ook een woning in het Noord-Hollandse plaatsje Sint Pancras werd getroffen door een blikseminslag. De voorpui van beide pas opgeleverde nieuwbouwwoningen vatte hierdoor vlam, maar de brandweer kon voorkomen dat de brand zich uitbreidde.

Spoorwegen

De spoorwegen hadden eveneens op diverse plaatsen last van het weer, meldde ProRail. Donderdagochtend rond half acht kwam het treinverkeer rond Middelburg enige tijd stil te liggen na een blikseminslag.

Even voor het middaguur sloeg ook de bliksem in op de lijn tussen Akkrum en Grou-Jirnsum.