HAARLEM - De verdediging van de Volendamse café-eigenaar Jan Veerman, zijn dochter Laura en bedrijfsleider John V. heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem vrijspraak gevraagd voor alle drie verdachten. Volgens de raadslieden hebben de drie geen grove schuld aan de brand in café De Hemel waarbij in de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren omkwamen en bijna driehonderd gewonden vielen.

Volgens advocaat J. Boksem konden de verdachten niet voorzien dat een bezoeker van café De Hemel de kerstversiering aan het plafond met een pakje sterretjes kon aansteken. Jan Veerman zou juist veel aandacht hebben besteed aan de veiligheid in zijn cafés. Zo kreeg het personeel de instructie dat het absoluut verboden was om binnen vuurwerk of sterretjes af te steken.

Veerman heeft er volgens de raadsman persoonlijk op toegezien dat de kersttakken strak tegen het plafond werden opgehangen. Volgens Boksem is de brand het gevolg van een dramatische samenloop van omstandigheden, die de verdachten niet valt aan te rekenen. Hij wees erop dat iedereen is verrast door de snelheid en omvang van de brand, zelfs onderzoeksinstituut TNO. Volgens de advocaat heeft het OM in zijn requisitoir ook belangrijke juridische vragen laten liggen.

Niet ontvankelijk

Eerder vroeg advocaat H. Anker de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren omdat dat het gelijkheidsbeginsel zou hebben geschonden. De drie verdachten zijn niet de enigen die vervolgd zouden moeten worden, zo betoogde Anker. Er zijn er meer, zoals de gemeente Edam-Volendam. De verdediging hekelde de snelle beslissing van het OM om de gemeente niet te vervolgen.

"Het is onbegrijpelijk dat deze drie mensen hier wel zitten", zei Anker. Nu de gemeente vrijuit gaat voor haar falende toezicht, zou er niemand terecht moeten staan. De verdediging voelt zich hierin gesteund door enkele prominente rechtsgeleerden. "Nu komt alle schuld op de schouders van deze drie mensen terecht", aldus Anker.

'Crimineel'

Zijn broer W. Anker voerde aan dat Jan Veerman in feite al veroordeeld is in Volendam. Vooral de gezagsdragers in het dorp zouden de cafébaas de schuld voortdurend in de schoenen hebben geschoven. "Hij is bestempeld tot crimineel en dader. De autoriteiten in Volendam moeten niet eerst schieten voordat ze een roos gemaakt hebben."

Volgens de raadsman is het heel moeilijk de negatieve beeldvorming rond de persoon van Veerman te veranderen. Hij wees erop dat de café-eigenaar in totaal bijna 2,7 miljoen gulden aan de slachtoffers heeft betaald. Betrokkenen in Volendam blijven zich echter negatief uitlaten over Veerman. "Hier valt niet tegen op te boksen. Het is nooit goed. Het past allemaal in de actie "beschadiging Jan Veerman".

De rechtszaak wordt woensdagmiddag om 15.00 uur voortgezet met de reacties van het OM en raadslieden op het requisitoir en de pleidooien. De uitspraak is vrijdag 18 juli.