AMSTERDAM - De man die wordt verdacht van het doodschieten van de Amstelveense agente Gabrielle Cevat was op weg om zijn ex-vriendin te vermoorden.

Dat zou de beweegreden van de 49-jarige Amsterdammer zijn geweest om naar de woning van de vrouw in de Piet de Winterlaan in Amstelveen te rijden toen hij door Cevat werd aangesproken op zijn rijgedrag.

Dat schrijft Het Parool donderdag op basis van de voorlopige aanklacht tegen de man. Justitie zou naast het schieten op de woning, moord of doodslag op Cevat en wapenbezit nu ook de 'voorbereidingshandelingen' voor de moord op zijn ex daaraan hebben toegevoegd.

Moord

De 28-jarige hoofdagente lijkt met haar poging de man aan te houden zonder het te weten een moord te hebben voorkomen, schrijft de Amsterdamse middagkrant. De Amstelveense woning waar de verdachte eerder op de avond op de voordeur schoot zou de woning van de ouders van zijn ex zijn.

In beperking

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam laat weten niets te kunnen zeggen over de zaak, omdat de verdachte in beperking zit, wat inhoudt dat hij behalve met zijn advocaat geen contact mag hebben met de buitenwereld. "De conclusie dat de man zijn ex wilde vermoorden is voor rekening van Het Parool", zegt een woordvoerder. De voorlopige aanklacht is niet openbaar.

De verdachte zou overigens eerder op de avond betrokken zijn geweest bij een ander geweldsincident, waarbij hij op een deur had geschoten. De man is een bekende van de politie en was eerder betrokken bij zeden- en geweldsdelicten.

Eind vorige maand bepaalde de rechter-commissaris in Amsterdam dat de verdachte, een Arubaanse Amsterdammer, nog zeker negentig dagen wordt vastgehouden. Het OM wilde toen niet zeggen of hij al iets heeft verklaard, omdat de man in beperkingen zit. Bij zijn voorgeleiding vlak na de moord heeft hij niets gezegd.