BELGRADO - De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic wordt "voor eind augustus" opgepakt en uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dit meldt de Belgradose krant Blic donderdag op gezag van "bronnen in de top van de regering".

Blic heeft goede contacten bij het Servische veiligheidsapparaat. De krant slaagde er vorige maand als enige in een foto te bemachtigen van de net opgepakte bebaarde Radovan Karadzic, voordat de voormalige politieke baas van Mladic werd overgebracht naar Nederland.

Volgens de publicatie wil de regering gebruik maken van de zomervakantie. De nationalistische oppositie kan dan minder makkelijk mensen op de been brengen om demonstraties te organiseren.

EU

Het kabinet wil met de arrestatie eindelijk de weg vrij maken voor een snelle toenadering tot de EU, aldus Blic.

Ook de krant Press voorspelt een snelle arrestatie van Mladic, op gezag van oud-generaal Ninoslav Krstic. Die zegt dat de civiele geheime dienst BIA en zijn militaire tegenhanger VBA zeker weten waar Mladic zich schuilhoudt.

Oproep

Met de oproep aan Mladic woensdag om zich zelf over te geven, wil de regering de publieke opinie voorbereiden op een arrestatie, aldus Krstic.

Mladic' neef Goran zegt in dezelfde krant dat zijn oom eerder zelfmoord pleegt dan dat hij zich laat oppakken. Anderen die Mladic goed kennen, hebben zich eerder in soortgelijke bewoordingen geuit.

Karadzic (63) en Mladic (66) zijn in 1995 aangeklaagd. De aanklagers van het VN-tribunaal willen hen berechten wegens onder meer de volkenmoord van Srebrenica.